Σε νέα όξυνση οδηγούνται οι σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας (και όχι μόνο), με αφορμή το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης αντιπυραυλικής ασπίδας – που ο ίδιος βάφτισε «Χρυσό Θόλο», αντλώντας έμπνευση από τον ισραηλινό «Σιδηρού Θόλο».
Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε το αμερικανικό πρόγραμμα «εξαιρετικά επικίνδυνο» και ξεκάθαρη στρατηγική απειλή, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι στρατιωτικοποιεί το Διάστημα και σπρώχνει τον πλανήτη προς έναν νέο πυρηνικό εφιάλτη.
Σε επίσημο υπόμνημα του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο KCNA, καταγγέλλεται πως ο «Χρυσός Θόλος» είναι μια «απειλητική πρωτοβουλία» με στόχο την υπονόμευση της στρατηγικής ισορροπίας σε βάρος πυρηνικών δυνάμεων όπως η ίδια η Βόρεια Κορέα.
Η ένταση ανεβαίνει ενώ ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 175 δισεκατομμύρια δολάρια και θα περιλαμβάνει ολική προστασία από πυραύλους κρουζ, υπερηχητικά όπλα, ICBM, drones και κάθε μορφής απειλή.
Ο ίδιος το αποκάλεσε «ζήτημα εθνικής επιβίωσης» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αναλυτές, πάντως, προειδοποιούν πως πέρα από τις τεχνικές προκλήσεις, το σχέδιο μπορεί να αποδειχθεί κολοσσιαία οικονομική μαύρη τρύπα και πυροκροτητής νέου εξοπλιστικού ανταγωνισμού.
Στο στόχαστρο του υπόμνηματος βρίσκεται και η πρόθεση των ΗΠΑ να μετατρέψουν το Διάστημα σε «ενεργό πεδίο πολέμου» — γεγονός που, όπως υποστηρίζει η Πιονγκγιάνγκ, παραβιάζει κάθε έννοια παγκόσμιας σταθερότητας.
Στην ίδια γραμμή και η Κίνα, η οποία δια του Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι απειλεί την παγκόσμια ισορροπία και κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στον πλανήτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με τον ισραηλινό Σιδηρού Θόλο, που είναι σχεδιασμένος για να αναχαιτίζει ρουκέτες και πυραύλους μικρού – μεσαίου βεληνεκούς, το σχέδιο Τραμπ προορίζεται για παγκόσμια κλίμακα και αντιμετώπιση βαλλιστικών υπερόπλων – μετατρέποντας κυριολεκτικά το διάστημα σε σκηνή πυρηνικής αντιπαράθεσης.