Χριστούγεννα στην φυλακή του Haren στις Βρυξέλλες θα περάσει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή καθώς το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων της για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους (ηλεκτρονικό βραχιόλι), αποφασίζοντας την προφυλάκιση της για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα.
Η κα.Καϊλή έχει τη δυνατότητα εάν ασκήσει έφεση εντός των πρώτων 24 ωρών από την δικαστική απόφαση, να εμφανιστεί σε δύο εβδομάδες ενώπιον του εφετείου, κίνηση πάντως που από ότι φαίνεται δεν επιθυμεί η πλευρά της.
Η απόφαση
Ο εισαγγελέας θεώρησε ότι η κα.Καϊλή είναι ύποπτη φυγής από την χώρα, τόνισε ότι το παιδί της δεν συνιστά λόγο για την αποφυλάκιση της ενώ προέβαλε και το επιχείρημα ότι υπάρχει ανησυχία μην και οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ επιχειρήσουν να την απαγάγουν και τη μεταφέρουν στην χώρα τους.
Επιπλέον, οι δικαστές έκριναν ότι εάν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επέστρεφε στο σπίτι της, θα μπορούσε να καταστρέψει τυχόν αποδεικτικά στοιχεία για την εν εξελίξη έρευνα για το σκάνδαλο του QatarGate.
Πάντως, ο συνήγορος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Μ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι υπήρχε εξαρχής αρνητικό κλίμα κατά της πελάτισσας του, επισημαίνοντας μάλιστα πως δικαστές και εισαγγελείς έχουν δεχθεί μεγάλη πίεση από τα ΜΜΕ και το πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ.
Ο κ.Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη με πολιτικά και όχι νομικά κριτήρια, με απώτερο στόχο να σταλεί ένα μήνυμα «σωφρονισμού» στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα.
Βαριές κατηγορίες, άσχημη ψυχολογική κατάσταση
Η κα.Καϊλή είναι αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες, όπως διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Η τελευταία κατηγορία μάλιστα επισείει ποινή φυλάκισης ακόμα και 15 ετών.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους της, η ευρωβουλευτής είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, επιμένοντας πως δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε η ίδια στις ενέργειες της συντρόφου της, Francesco Giorgi, ο οποίος και αυτός βρίσκεται στην φυλακή, όπως και ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, Antonio Panzeri (ο τέταρτος συλληφθείς για το σκάνδαλο, ο Niccolo Talamanca αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους).
Είναι αθώα
Από την πλευρά τους οι συνήγοροι της κας. Καϊλή – Αντρέ Ριζόπουλος και Μ. Δημητρακόπουλος – επανέλαβαν πως είναι αθώα, ότι ποτέ δεν έχει δωροδοκηθεί και ότι συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών αρχών.
Η ευρωβουλευτής φέρεται να έχει υποστηρίξει στην κατάθεση της ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα ήταν του Panzeri και ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Panzeri είχε φέρει μετρητά στο σπίτι όπου έμενε με τον σύντροφό της.
Δεσμεύτηκαν το οικόπεδο στην Πάρο, τραπεζικός λογαριασμός
Σημειώνεται πως οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη 22/12 πως δεσμεύτηκε το οικόπεδο των 7 στρεμμάτων στην Πάρο που είχε αγοράσει μαζί με τον σύντροφο της, Francesco Giorgi αλλά και ένας κοινός τραπεζικός τους λογαριασμός.
Συγκεκριμένα, δεσμεύθηκε το οικόπεδο συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Francesco Giorgi.
Η δέσμευση έγινε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Επίσης, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός που έχει η Εύα Καϊλή και ο Francesco Giorgi, μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.
Η δέσμευση του ακινήτου έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργούνται και στην Ελλάδα.
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν ο Δ. Αβραμόπουλος
Εν τω μεταξύ, να διευρενηθούν οι σχέσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου με την Fight Impunity αλλά και τις επαφές του με Eυρωπαίους αξιωματούχους ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει παγιδευτεί σε μια σειρά από καταγγελίες διαφθοράς σχετικά με την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες.
Η Επιτροπή ζητά επίσης από τον ίδιο τον Αβραμόπουλο να εξηγήσει με ποιους τρόπους συμμορφώθηκε με τους κανόνες περί λόμπι.
Ο Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri, ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος για την υπόθεση του QatarGate.
Ο Αβραμόπουλος έχει παραδεχθεί ότι έλαβε αμοιβή 60.000 ευρώ από το Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.
Τι απαντά
Σε δηλώσεις του ο κ.Αβραμόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει καμία εντολή για έρευνα από την Κομισιόν εναντίον του για την υπόθεση του Qatargate και τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ του Panzeri, κάνοντας λόγο για διερεύνηση και όχι έρευνα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα όσα γράφτηκαν, κυρίως από ιταλική εφημερίδα, που είχε και αυτό τη σκοπιμότητά τους, έκρινε σκόπιμο να ερευνήσει κατά πόσο τα όσα είχαμε συμφωνήσει πριν από τρία χρόνια, όταν ζήτησα επίσημα την άδεια για να γίνω μέλος της τιμητικής επιτροπής αυτού του οργανισμού, ο οποίος είχε συγκεκριμένο σκοπό και έκανε τότε πάρα πολύ καλή δουλειά», είπε σε δηλώσεις του ο κ.Αβραμοπουλος, ο οποίος τόνισε ότι του έγινε πρόταση να γίνει μέλος της τιμητικής επιτροπής αυτού του οργανισμού, έστειλε επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας να μάθει εάν η οργάνωση είναι σωστή και εάν του επιτρέπει να γίνει μέλος της.
«Η απάντηση της Ursula von den Leyen ήρθε γραπτώς», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι την έχει, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είχαν σχέση με τις άλλες δραστηριότητες του Panzeri.
«Ολο αυτό το θέμα μας ήταν εντελώς ξένο.
Γιατί αν είχαμε πάρει χαμπάρι τι έκανε, θα είχαμε φύγει από την πρώτη στιγμή», είπε ο κ.Αβραμόπουλος, αναφέροντας ότι αργότερα, «στο χρόνο επάνω» (τον Φεβρουάριο του 2022) επειδή είδε ότι η οργάνωση είχε πέσει σε αδράνεια ζήτησε να σταματήσει η μισθοδοσία του, η οποία όπως είπε ήταν δηλωμένη και φορολογημένη στην Ελλάδα.
Νέα ονόματα από Καϊλή
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ευρωβουλευτής αποκάλυψε στις αρχές νέα ονόματα για την εμπλοκή τους στο QatarGate.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» η Καϊλή ενέπλεξε τον 36χρονο Ιταλό ευρωβουλευτή Brando Benifei που προέρχεται από το δημοκρατικό κόμμα του Matteo Renzi.
Από την πλευρά του πάντως ο Benifei αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.
«Δεν έχω πάει ποτέ στο Κατάρ ή στο Μαρόκο, δεν είχα καμία επαφή εκτός δουλειάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κανένα από τα άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate, κάθε ερώτηση ή ψήφος μου ήταν πάντα αντίθετη με τις πολιτικές θέσεις για τα εν λόγω ζητήματα
Στο τέλος της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου ήμουν ένας από τους λίγους ευρωβουλευτές του PD που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής για ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Μαρόκου στο Δικαστήριο, σε ανοιχτή αντίθεση με τις θέσεις του Παντσέρι και της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ανέφερε ο Benifei.
Συνεχείς αποκαλύψεις
Πάντως, οι αποκαλύψεις συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, ο Francesco Giorgi περιγράφοντας το σχέδιο του Κατάρ στις εισαγγελικές αρχές αναφέρθηκε σε ακόμα μία ΜΚΟ, ενώ αποκάλυψε ότι ήταν ύποπτος ο ρόλος της Μαυριτανίας.
Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής «Il Fatto Quotidiano», ο Giorgi είπε ότι υπήρχε επίσης συμφωνία με τη Μαυριτανία, παρόμοια με αυτή με το Κατάρ και το Μαρόκο.
Επίσης, Giorgi και Panzeri φέρονται να κατέθεσαν ότι ο Ιταλός ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Andrea Cozzolino, γνωστός για τη δραστηριότητα του στις σχέσεις ΕΕ με τον αραβικό κόσμο, χρηματίστηκε από το Κατάρ.
Ο Cozzolino έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του και επιδιώκει να καταθέσει στην Εισαγγελία του Βελγίου.
Πέρα από τον Cozzolino, αναφορές των δύο συλληφθέντων για το QatarGate έχουν γίνει και για τον Βέλγο ευρωβουλευτή, MarcTarabella αλλά και για τη Βελγίδα Maria Arena.
Στην κατάθεση του ο Panzeri έχει υποστηρίξει ότι ο σκοπός του χρηματισμού ήταν να μην εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσματα με αρνητικό περιεχόμενο για τις ενδιαφερόμενες χώρες, αναφέροντας πως το κύκλωμα στήθηκε μετά την αποχώρησή του από την Ευρωβουλή το 2019.