Στα διεθνή
· Η Pimco βλέπει τις καλύτερες δυνατότητες απόδοσης ομολόγων σε 14 χρόνια, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται.
· Η Γερμανία πλησιάζει σε συμφωνία για την κατασκευή υποβρυχίων ντίζελ στην Ινδία.
· Οι δηλώσεις του Πολιτικού Γραφείου της Κίνας αγνοούνται και ενισχύουν τους φόβους για τα δεδομένα.
· Η Tesla περνάει την ημέρα της στο δικαστήριο στην Κίνα για μήνυση κατά διαδηλωτή
· Οι εταιρείες τεχνολογίας καλούν το Ηνωμένο Βασίλειο για επείγουσα αναθεώρηση πολιτικής.
· Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ υποχώρησαν σημαντικά τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
· Το αναμενόμενο κέρδος τιμών για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε στο 4,1% από 5% τον Μάρτιο. Η έρευνα θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το πόσο σύντομα η ΕΚΤ θα πρέπει να πατήσει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων.
· Οι βρετανοί καταναλωτές έχουν παρατηρήσει ότι προϊόντα όπως η σοκολάτα, τα πατατάκια και οι μπάρες σνακ γίνονται μικρότερα, είπε η Barclays. Περισσότερο από το 80% πιστεύει ότι «ο πληθωρισμός μέσω της συρρίκνωσης» αυξάνεται.
· Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διορθώσει τη «σπασμένη» οικονομία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, προειδοποίησαν οι εταιρείες τεχνολογίας, ενώ το επιχειρηματικό λόμπι της Βρετανίας που χτυπήθηκε από σκάνδαλα συνεχίζει να παλεύει για τη ζωή του. Μια ομάδα λόμπι τεχνολογίας που περιλαμβάνει την Apple, την Alphabet και την Amazon εξέτασε τους κανονισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου ως «ακριβούς και άβολους» και κάλεσε την επόμενη κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή την πολιτική.
· Η ανέγερση κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε τον περασμένο μήνα, ανατρέποντας μια ευρύτερη ανάκαμψη στον κατασκευαστικό κλάδο και απειλώντας τις κυβερνητικές προσπάθειες να ενισχύσει την προσφορά κατοικιών.
· Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για την ανατίναξη ενός γιγαντιαίου φράγματος και την απελευθέρωση εκατομμυρίων γαλονιών πλημμυρικού νερού στα νότια της χώρας, τα οποία απείλησαν να καταστήσουν άστεγους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε την ευθύνη.
· Οι επενδυτές στερούνται σαφήνειας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να υποστηρίζει τον τεχνολογικό τομέα, αλλά το τι θα κάνει ο Jerome Powell παραμένει μυστήριο. Εννέα ημέρες απομένουν πριν από την επόμενη απόφαση της Fed για τη νομισματική πολιτική, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να νευριάζουν. Η εμπιστοσύνη ότι πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης μειώνεται, ακόμα κι αν η πιθανότητα παύσης στις 15 Ιουνίου παραμένει κυρίαρχη. Οι Δυτικές κεντρικές τράπεζες φαίνονται έτοιμες να επιστρέψουν στο δόγμα του πληθωρισμού κοντά στο 2%, αλλά αυτό απαιτεί αυξήσεις τιμών για να επανέλθουν σε πιο λογικά επίπεδα. Αυτή ήταν και η ουσία της χθεσινής ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ. Το αφεντικό της ΕΚΤ δεν γνωρίζει εάν ο βασικός πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί.
· Σε μια εντελώς διαφορετική νότα, η Apple λάνσαρε την πιο ακριβή μάσκα καταδύσεων στον εικονικό κόσμο, ένα ακουστικό επαυξημένης πραγματικότητας που θα κυκλοφορήσει το 2024. Ένα πραγματικό στοίχημα για τον όμιλο, σε αναζήτηση πρωτοποριακών καινοτομιών μετά την 15χρονη επανάσταση του iPhone.
· Εν τω μεταξύ, οι εικασίες σχετικά με την υποψηφιότητα του επικεφαλής της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ κερδίζουν δυναμική. Η τράπεζα διέψευσε τις φήμες, αλλά το Bloomberg αποκάλυψε ότι ο Dimon έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με Δημοκρατικούς πολιτικούς σήμερα για να συζητήσουν την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα, κάτι που έχει δώσει ώθηση στις φήμες. Με τον Τζο Μπάιντεν να δείχνει σημάδια γήρανσης, οι Δημοκρατικοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αναζητήσουν μια συναινετική εναλλακτική για τη μονομαχία στα τέλη του 2024.
Στην Αθήνα
Στην αγορά είμαστε λίγοι οι αισιόδοξα σκεπτόμενοι, ειδικά από την ομάδα των ανθρώπων που είχαμε συμμετοχή στο “θαύμα” και στο “αίσχος” της Σοφοκλέους του 1999. Η έλλειψη τόλμης για μια ευθεία προτροπή για ανάληψη ρίσκου, ενώ υπάρχουν τα δεδομένα που θα μπορούσαν να τη δικαιολογήσουν, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των συμβουλών των πατεράδων χρηματιστών προς τα τέκνα, που βρέθηκαν τώρα στο τιμόνι των χρηματιστηριακών εταιριών.
Οι υπολογισμοί από τους εγχώριους αναλυτές για το εύρος διακύμανσης των τιμών του ΓΔ είναι ως τώρα επιβεβαιωμένοι από το ταμπλό.
Στις 45 μετοχές που συνιστούν τους FTSE25 & FTSEM οι 25, σε μια εβδομάδα με αγχωτικές συνθήκες στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, μετά από ράλι φαινομενικά εκτός λογικής και κόντρα στον παγκόσμιο κανόνα του sell in May, το ανώτερο βδομάδας έγινε και μέγιστο τελευταίων 3 μηνών. Επηρεάζοντας και τις προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών. Παράλληλα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αντίληψης πως δεν θα είναι πυροτέχνημα η κίνηση των αποτιμήσεων προς ανώτερα επίπεδα.
Την ποικιλία των ερεθισμάτων ανέφερε το σχόλιο της Leon Depolas Sec.: “ Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται περισσότερο υποτονική καθώς οι αγορές θα κινηθούν πιθανότατα σταθεροποιητικά με το μάτι στραμμένο στις συνεδριάσεις της FED (14/6) και της ΕΚΤ (15/6) την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά μάκρο όπως η βιομηχανική παραγωγή Απριλίου στη Γερμανία (σήμερα) και η τελική μέτρηση του ΑΕΠ Α΄ τριμήνου της Ευρωζώνης αύριο. Παράλληλα, στο εσωτερικό θα έχουμε και την αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή το βράδυ. Πιθανό εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ αυτή την εβδομάδα η περιοχή των 1250-1190 μονάδων.”.
Η συντηρητική προσέγγιση από τη Merit Sec. που δεν αξίζει να υποτιμάται αναγνωρίζει ότι: Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς συνεχίζει την καθοδική της πορεία και βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 3,7% με την αντίστοιχη Γερμανική στο 2,3%. Τεχνικά για τον ΓΔ τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1161 και 1122 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 1236 και 1254 μονάδες. Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η έκθεση της Fitch για τα Ελληνικά χρεόγραφα. Η Αγορά είναι σε στάση αναμονής μέχρι την ημερομηνία των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι πολύ πιθανό να κρίνει και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Χώρα μέσα στο 2023. Στο εξωτερικό αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την μεγάλη πτώση του δείκτη BDI αλλά και αυτή των τιμών αρκετών commodities, που ως ένα βαθμό αντανακλούν την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας”.
Κάποιοι φοβούνται μια επανάληψη της αγανάκτησης των προδομένων ιδιωτών και δεν τολμούν να διεγείρουν τη διάθεση για ρίσκο στο ΧΑ. Αλλά η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής αγοράς δεν έχει σχέση με εκείνη του 1999. Ούτε είναι πλέον δυνατόν να συρρεύσουν δεκάδες χιλιάδες ιδιώτες στον πάγκο της, ζητώντας οιαδήποτε μετοχή υπάρχει στο ταμπλό, γιατί ο γείτονας ή ο συγχωριανός αγοράζοντας τρεις μετοχές που του είπε ο κουμπάρος, αγόρασε καινούργιο αμάξι από κέρδη που σχηματίστηκαν μέσα σε δυο μήνες.
Μια πράξη που ελπίζουμε να βοηθά στη διαμόρφωση εικόνας για την αγορά του 2023 είναι οι παρατηρήσεις που έχουν σχέση και με τη δυναμική στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Τα 95 εκατομμύρια ευρώ τα έπιασε ο τζίρος στις 15:40 και από τα blue chip με πτώση βρισκόντουσαν 5 και η μεγαλύτερη ήταν -0,88%. Στον αντίποδα με κέρδη από 3% και άνω ως +5,1% συναντούσαμε τις ΚΟΥΕΣ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΛΧΑ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ. Τα 100 εκατ. ευρώ τα έπιασε λίγο πριν τις 16:00 με αξία πακέτων κοντά στα 13,2 εκατ. και τα μισά αφορούσαν τις ΕΤΕ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ.
Αυτά για να μην περάσει η αντίληψη πως η τρέχουσα άνοδος είναι… στοιχήματα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια μπορεί να διαφέρει η Αθήνα από τα διεθνή, αλλά υπάρχει κάτι που την κάνει να μοιάζει με τον S&P500. Αυτός τα κέρδη του φέτος τα οφείλει στις 5 -6 γιγαντιαίες εταιρίες τεχνολογίας και ο ΓΔ, χωρίς τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου, μπορεί να ήταν αρκετά πιο χαμηλά από τα τρέχοντα επίπεδα. Αλλά στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών είχαμε μια, χωρίς προηγούμενο σε άλλη αγορά του κοινού νομίσματος, καταβύθιση των αποτιμήσεων επί σειρά ετών. Αλλαγές κλίματος μόνο από επίδραση παρεμβάσεων των Fed και EKT.