Χοντρό παρασκήνιο: Νέα δεδομένα δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση και η άρνηση της Πόπης Τσαπανίδου

Η Τσαπανίδου έλεγε (τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ) ότι σκοπεύει να ορκιστεί κανονικά βουλευτής και να μην παραδώσει την έδρα

  • Αυτό που έχει διαφύγει μέχρι στιγμής από το νέο, αυγουστιάτικο «πανηγύρι» στον ΣΥΡΙΖΑ -και εξηγεί σε σημαντικό βαθμό τη σπουδή του Σαββατοκύριακου με την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου- είναι ο ειδικός ρόλος του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου στις εξελίξεις.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη/ Δημοκρατία

  • Το όνομα του κ. Φάμελλου έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα των μόλις προηγούμενων ημερών, χωρίς να διαψευστεί ότι συμμετείχε στις συσκέψεις των «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπου τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέας αποχώρησης βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και του καταστατικού συνεδρίου τον Οκτώβριο.
  • Γίνεται λόγος, μάλιστα, για συνολικά εννέα βουλευτές, που απαρτίζουν και τη λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα». Και πέραν του κ. Φάμελλου, κατονομάζονται οι εξής: Ολγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αθηνά Λινού, Διονύσης Καλαματιανός, Μαρίνα Κοντοτόλη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου και Μίλτος Ζαμπάρας.
  • Για τους περισσοτέρους ο κύβος έχει ήδη ριφθεί, αλλά η ιδιομορφία της περίπτωσης του κ. Φάμελλου είναι προφανής: Δεν έχει ξανασυμβεί πρόεδρος (Κοινοβουλευτικής Ομάδας) κόμματος να εμφανίζεται «φευγάτος» και ο (εξωκοινοβουλευτικός) αρχηγός να βρίσκεται μπροστά σε ακόμη ένα αδιέξοδο.
  • Το ένα σενάριο για τον Κασσελάκη θα ήταν να τον αντικαταστήσει άμεσα (όπως σχεδίαζε να κάνει πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά τον πρόλαβε ο σαματάς με τον Πολάκη), αλλά έτσι θα πυροδοτούσε αυτός, πρόωρα, τη νέα κρίση, χωρίς να υπάρχει δημόσια αφορμή από την άλλη πλευρά. Αν, πάλι, περιμένει να φύγει μαζί με τους άλλους ο Φάμελλος, το τσαλάκωμα στο γόητρό του θα είναι μεγαλύτερο.
  • Αυτά τα δεδομένα έπαιξαν τον ρόλο τους για την (έμμεση) επίσπευση του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών με τον ίδιο τον Τσίπρα μέσω του (εξ Αμερικής καθηγητή στο Χάρβαρντ) Οθ. Ηλιόπουλου, ενεργοποιώντας την παραίτησή του.
  • Αν ο Αλέξης «ασκήσει την επιρροή του» για να μη δεχτούν την έδρα οι επιλαχόντες (με πρώτη την Πόπη Τσαπανίδου, που τη συνοδεύει ολόκληρη σημειολογία), αυτό θα είναι μια σαφής νομιμοποίηση του δικαιώματος του διαδόχου του -λίγο πριν από το συνέδριο- να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, φέρνοντας σε μειονεκτική θέση τη μειοψηφία. Αν το εμποδίσει (έστω και διά της σιωπής του), θα χρεωθεί καταπρόσωπα την επαπειλούμενη νέα διάσπαση.
  • Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, η κυρία Τσαπανίδου έλεγε (τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ) ότι σκοπεύει να ορκιστεί κανονικά βουλευτής και να μην παραδώσει την έδρα, με ό,τι σημαίνει αυτό!
  • Στο μεταξύ, θα ζήσουμε και το (επιστημονικό – πολιτικό) «μπρα ντε φερ» για το εάν η έδρα του Ηλιόπουλου (ως «αποδήμου») πρέπει να πάει κατευθείαν ή όχι στον επόμενο «απόδημο», τουτέστιν τον Stephanos…
  • Τελειώνουν εκεί (προτού αρχίσουν καν) οι αυγουστιάτικοι εφιάλτες του Κασσελάκη; Οχι. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 35 βουλευτές (συν τον «ανεξάρτητο» Πολάκη). Αυτό σημαίνει ότι αν αποχωρήσουν τουλάχιστον τέσσερις, τότε θα χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ που (τουλάχιστον έως τώρα) διαθέτει 32 βουλευτές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ