Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ενεργοποιεί τον Νόμο 5193/2025 – Δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων έως 30 Ιουνίου 2025
Χιλιάδες ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων που χρησιμοποιούν οι ίδιοι τις εγκαταστάσεις τους για επιχειρηματική δραστηριότητα, θα λάβουν επιστροφές ΕΝΦΙΑ για την περίοδο 2014–2019, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Η διαδικασία προβλέπεται στον Νόμο 5193/2025, ο οποίος επιτρέπει, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί παραγραφής, την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2025, προκειμένου να δηλωθεί αναδρομικά η ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικών ακινήτων.
Ποιοι δικαιούνται επιστροφή
Η ρύθμιση αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα που, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4223/2013, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση της δραστηριότητάς τους.
Όσοι δεν είχαν δηλώσει την ιδιοχρησιμοποίηση στα προηγούμενα έτη, μπορούν πλέον να διορθώσουν τα στοιχεία του Ε9 και να ζητήσουν επανεκκαθάριση του φόρου. Μετά τον έλεγχο, η φορολογική διοίκηση επιστρέφει τα ποσά ΕΝΦΙΑ που είχαν καταβληθεί αχρεωστήτως.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
Η εγκύκλιος καθορίζει με σαφήνεια το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης:
- Παρέκκλιση παραγραφής: Επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα έτη 2014–2019 από τους φορολογούμενους που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ λόγω ιδιοχρησιμοποίησης.
- Προθεσμία: Η διαδικασία ολοκληρώνεται έως 30 Ιουνίου 2025.
- Επιστροφή φόρων: Τα ποσά που είχαν καταβληθεί για ακίνητα τα οποία τελικά εξαιρούνται, επιστρέφονται μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων.
Πώς γίνεται η διαδικασία
Οι φορολογούμενοι οφείλουν να υποβάλουν διορθωτική δήλωση Ε9 μέσω της πλατφόρμας myAADE, δηλώνοντας την ιδιοχρησιμοποίηση του ακινήτου για τα σχετικά έτη.
Η ΑΑΔΕ, μετά από έλεγχο και νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, εκδίδει πράξη επιστροφής για τα ποσά που είχαν πληρωθεί αχρεωστικά.
Σημαντική ευκαιρία συμμόρφωσης
Η ρύθμιση θεωρείται ουσιαστική διόρθωση μιας αδικίας που παρέμενε εκκρεμής για χρόνια, καθώς πολλοί επαγγελματίες πλήρωναν φόρο για ακίνητα που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Με τη δυνατότητα αναδρομικής δήλωσης, η ΑΑΔΕ δίνει δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να κατοχυρώσουν την απαλλαγή και να ανακτήσουν τα ποσά που καταβλήθηκαν.
