«Χαστούκι» της ΕΛΣΤΑΤ στην κυβέρνηση: Καταρρέει ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο μαζί με το κυβερνητικό αφήγημα

Τη δραματική επίδραση της ακρίβειας και του πληθωρισμού συνολικά στην αγορά καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον περασμένο Απρίλιο, καταρρίπτοντας το αφήγημα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του τεράστιου προβλήματος για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

  • Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, παρουσίασε μείωση 1,4% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024 μείωση 2,3%.
  • Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, παρουσίασε μείωση 6,3% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024 μείωση 2,8%.
  • Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024 παρουσίασε μείωση 5,9%.
  • Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2024, παρουσίασε μείωση 5,7%.

Γράφημα της ΕΛΣΤΑΤ

Όσον αφορά στα επιμέρους τμήματα της αγοράς λιανικής, οι αυξημένες πωλήσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά και πολυκαταστήματα, δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό πρόσημο το τζίρο του λιανικού εμπορίου τον περασμένο Απρίλιο, καθώς ο όγκος (των πωλήσεων) μειώθηκε κατά 6,3%. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πτώση του τζίρου σε:

Τρόφιμα– Ποτά-Καπνό (23,6%), Έπιπλα- Ηλεκτρικά είδη- Οικιακό εξοπλισμό (9,7%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (8%), Βιβλία- Χαρτικά- Λοιπά είδη (4,3%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (1,5%) και Ένδυση- Υπόδηση (0,5%).

Παράλληλα, υπήρξε αύξηση σε: Φαρμακευτικά-Καλλυντικά (4,5%) και Πολυκαταστήματα (4%).

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιμένει ότι θα «βλέπει» μείωση του πληθωρισμού, αλλά και σταδιακή μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...