Χαμός στο επιτελείο του Μακρόν μετά την κατάρρευση στην κάλπη

Μετά την κατάρρευση στην κάλπη του κεντρώου σχήματος που υποστηρίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και με τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί ενόψει του δεύτερου γύρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, οι στενότεροι συνεργάτες του Μακρόν δείχνουν βαθιά διχασμένοι σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της ακροδεξιάς ενόψει του δεύτερου γύρου των πρόωρων εκλογών, σε μια σπάνια εκδήλωση δημόσιας διαφωνίας εντός της ομάδας του. Η γαλλική ακροδεξιά εξασφάλισε ένα ιστορικό ποσοστό ψηφοφόρων της τάξης του 33% στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, με τον αριστερό συνασπισμό “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” στη δεύτερη θέση (28,1%) και το κεντρώο κόμμα “Μαζί” του Μακρόν να ωθείται στην τρίτη θέση (20,3%).

“Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να αποτρέψουμε το Rassemblement National από το να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και να κυβερνήσει τη χώρα με το καταστροφικό [πολιτικό] σχέδιό του. Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό“, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Αττάλ περίπου δύο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων του αποτελέσματος.

Το πώς θα γίνει αυτό, ωστόσο, υπόκειται σε σημαντικές διαιρέσεις στο εσωτερικό του προεδρικού κόμματος. Ο κεντρώος συνασπισμός “Μαζί” του Μακρόν έστρεψε την εκστρατεία του εναντίον τόσο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) όσο και της ακροαριστερής La France insoumise (LFI), αντιμετωπίζοντάς τες ουσιαστικά ως τις δύο όψεις του ίδιου “ακραίου” νομίσματος. Αυτό αντιμετωπίστηκε σκληρά από τους πολιτικούς ηγέτες της αριστεράς και -στην αρχή δειλά- από το κέντρο, το οποίο υποστήριξε ότι η άκρα αριστερά δεν ήταν τόσο επικίνδυνη.

Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των exit poll, ο Μακρόν είπε ότι ήταν “καιρός για μια μεγάλη και ξεκάθαρη συγκέντρωση των δημοκρατικών και δημοκρατικών δυνάμεων“, παραμένοντας ασαφής ως προς το αν αυτό περιελάμβανε την άκρα αριστερά, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι ενθαρρύνει τον αντισημιτικό λόγο.

Ο Αττάλ διευκρίνισε τελικά τη γραμμή του προέδρου, επιβεβαιώνοντας ότι οι υποψήφιοι του “Mαζί” που έφτασαν στον δεύτερο γύρο των πρόωρων εκλογών στην τρίτη θέση, πίσω από την ακροδεξιά και έναν υποψήφιο του “Λαϊκού Μετώπου”, θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως την κούρσα. Δεν είπε, ωστόσο, αν αυτό περιελάμβανε και τους υποψηφίους του LFI, μιλώντας αντίθετα για αριστερούς υποψηφίους που μπορούν να “υποστηρίξουν τις δημοκρατικές αξίες“.

Αυτό έκανε ορισμένους από τους υπουργούς και ευρωβουλευτές του Μακρόν να ζητήσουν μεγαλύτερη σαφήνεια – υπονοώντας επίσης ότι, με τους κεντρώους να έχουν υποστεί σοβαρή ήττα, είναι ώριμη η στιγμή να αμφισβητήσουν δημόσια τη στρατηγική του προέδρου.

Ο Ρολάν Λεσκούρ, υπουργός Ενέργειας και σε σύγκρουση με την ΕΕ σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά, κάλεσε “όλους [τους] συναδέλφους του από τον [κεντρώο συνασπισμό] να εγκαταλείψουν την κούρσα όταν βρεθούν στην τρίτη θέση“, ανεξάρτητα από το από ποιο αριστερό κόμμα προέρχονται οι επιλαχόντες, συμπεριλαμβανομένου του LFI. “Πρέπει να ψηφίσετε τον υποψήφιο που θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν του RN στον δεύτερο γύρο, όποιος κι αν είναι αυτός“, έγραψε στο X ο πρώην υπουργός Μεταφορών και ΕΕ Κλεμάν Μπον, κι αυτός σύμμαχος του Μακρόν.

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νικήσουμε τον υποψήφιο του RN που έρχεται πρώτος, όταν ο υποψήφιος του Μαζί έρχεται τρίτος”, δήλωσε επίσης ο ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος ευρωβουλευτής Πασκάλ Κανφέν. Ακόμη και η Βαλερί Αγιέ, η οποία ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Μακρόν στις ευρωεκλογές και επανεξελέγη την περασμένη εβδομάδα ως πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκαθάρισε ότι “πρέπει να γίνουν τα πάντα” για να εμποδιστεί η ακροδεξιά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, η Ορόρ Μπερζέ, υπουργός ισότητας των φύλων και πρώην μέλος του κόμματος Républicains (ΕΛΚ), δήλωσε ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά να ψηφίσει το LFI. Αυτό επαναλήφθηκε από την Γιαέλ Μπρον-Πινέ, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης μέχρι την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, η οποία κατηγόρησε το LFI για τον αντισημιτικό του λόγο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...