Χαμάς: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε οριστικά» – Εγγυήσεις από ΗΠΑ, Τουρκία και Άραβες μεσολαβητές

Η Χαμάς ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου στη Γάζα, με εγγυήσεις από ΗΠΑ, Τουρκία και Άραβες μεσολαβητές και συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία


Σε μια ιστορική και αιφνιδιαστική δήλωση, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ Χάγια, ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα έληξε οριστικά.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αλ Χάγια δήλωσε:

«Κηρύσσουμε το τέλος του πολέμου σήμερα και την έναρξη της μόνιμης εκεχειρίας».

Η δήλωση αυτή, η οποία μεταδόθηκε παγκοσμίως, σηματοδοτεί — αν επιβεβαιωθεί στην πράξη — την πρώτη πλήρη κατάπαυση του πυρός μετά από πάνω από δύο χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.


Οι εγγυήσεις που “σφράγισαν” το τέλος του πολέμου


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χαμάς, η οργάνωση έλαβε σαφείς εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Άραβες μεσολαβητές και την Τουρκία, ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει λήξει οριστικά και ότι οι όροι της μόνιμης εκεχειρίας θα εφαρμοστούν άμεσα.

Πηγές κοντά στη Χαμάς επιβεβαιώνουν ότι οι εγγυήσεις αυτές είναι δεσμευτικές και έχουν εγκριθεί σε συνεννόηση με την αμερικανική κυβέρνηση και με τον μηχανισμό επιτήρησης της ειρήνης που διαμορφώνεται μέσω του Συμβουλίου Ειρήνης υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.


Η Ράφα ανοίγει – Οι Παλαιστίνιοι ανήλικοι και οι γυναίκες αποφυλακίζονται


Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αλ Χάγια, η συμφωνία περιλαμβάνει το πλήρες άνοιγμα της μεθοριακής διάβασης της Ράφα προς αμφότερες τις κατευθύνσεις, δίνοντας τέλος στον αποκλεισμό της Γάζας που ίσχυε από το 2007.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιτρέψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιατρικού υλικού και αγαθών πρώτης ανάγκης, αλλά και την έξοδο τραυματιών και προσφύγων προς την Αίγυπτο και το εξωτερικό.

Επιπλέον, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να αποφυλακίσει όλους τους ανήλικους Παλαιστίνιους και τις γυναίκες κρατούμενες, μια απόφαση με ισχυρό συμβολικό και ανθρωπιστικό φορτίο, που ερμηνεύεται ως πρώτο χειροπιαστό βήμα εμπιστοσύνης στη μεταπολεμική φάση.


Η διεθνής διάσταση και ο ρόλος των ΗΠΑ


Η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί διαμεσολαβητές, σε συνεργασία με την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τουρκία, εξασφάλισαν γραπτές δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές για διαρκή παύση των εχθροπραξιών.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ θεωρείται κομβική για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Άραβες εταίροι δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν σε μηχανισμό εποπτείας της ειρήνης και ανοικοδόμησης της Γάζας.


Μια εύθραυστη ειρήνη ή το τέλος ενός εφιάλτη;


Αναλυτές προειδοποιούν ότι, παρά τη συμβολική βαρύτητα της δήλωσης, η εφαρμογή της συμφωνίας θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση.
Η Χαμάς μπορεί να δηλώνει νίκη, όμως το πραγματικό ερώτημα είναι αν το Ισραήλ θα τηρήσει πλήρως τη συμφωνία και αν οι στρατιωτικοί μηχανισμοί θα αποσυρθούν χωρίς νέες συγκρούσεις ή προβοκάτσιες.

Η επίσημη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση του Ισραήλ αναμένεται εντός των επόμενων ωρών, ενώ ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν ήδη καλέσει σε συγκράτηση και τήρηση των δεσμεύσεων.


Η επόμενη μέρα στη Γάζα


Με την ανακοίνωση της μόνιμης εκεχειρίας, ανοίγει ο δρόμος για μια νέα πολιτική και ανθρωπιστική εποχή στη Γάζα.
Οι διεθνείς οργανισμοί σχεδιάζουν προγράμματα ανοικοδόμησης, ενώ αναμένεται η σταδιακή επιστροφή των εκτοπισμένων οικογενειών.

Η ελπίδα για μόνιμη ειρήνη αναζωπυρώνεται, αλλά η ιστορία των δεκαετιών βίας στην περιοχή υπενθυμίζει ότι καμία συμφωνία δεν είναι αμετάκλητη χωρίς εγγυήσεις και αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...