Χαλίλ Αλ Χάγια: Ο ισχυρός άνδρας της Χαμάς που μπήκε στο στόχαστρο του Ισραήλ στη Ντόχα

Ο Χαλίλ Αλ Χάγια, κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς και επικεφαλής διαπραγματευτής στο εξωτερικό, έγινε στόχος ισραηλινής επιδρομής στη Ντόχα. Η πορεία του, οι σχέσεις με Ιράν και Συρία και ο ρόλος του στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου


Ο Χαλίλ Αλ Χάγια γεννήθηκε το 1960 στη Λωρίδα της Γάζας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εντάχθηκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ το 1987 υπήρξε από τα πρώτα μέλη της νεοσύστατης Χαμάς, μαζί με τους Ισμαήλ Χανίγια και Γιαχία Σινουάρ.
Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε κορυφαίο στέλεχος, συχνά στο στόχαστρο του Ισραήλ, το οποίο έχει βομβαρδίσει αρκετές φορές το σπίτι του. Έχει χάσει πολλούς συγγενείς, συμπεριλαμβανομένου του πρωτότοκου γιου του, από ισραηλινά πλήγματα.


Απώλειες στην ηγεσία – Άνοδος Χάγια

Μετά τον θάνατο του Χανίγια στο Ιράν (Ιούλιος 2024) και του Σινουάρ στη Γάζα (Οκτώβριος 2024), ο Χάγια αναδείχθηκε σε κεντρική φυσιογνωμία και μέλος του πενταμελούς συμβουλίου που ηγείται της Χαμάς.
Διατηρεί την έδρα του στο Κατάρ, ως «σύνδεσμος» με τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, και θεωρείται ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στο εξωτερικό.


Σχέσεις με Ιράν και Συρία

Ο Χάγια έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με το Ιράν, βασικό χρηματοδότη και προμηθευτή όπλων της Χαμάς. Το 2022 επισκέφθηκε και τη Δαμασκό, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση σχέσεων με το καθεστώς Άσαντ, από το οποίο η Χαμάς είχε απομακρυνθεί μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου.


Ο ρόλος στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκαν από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφόρησης, ο Χάγια είχε χαρακτηρίσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 ως «επιχείρηση περιορισμένης έκτασης» με στόχο την αιχμαλωσία Ισραηλινών στρατιωτών για ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατουμένους.
Τελικά, η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους και απήγαγε περίπου 250 ομήρους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένας αιματηρός πόλεμος στη Γάζα, όπου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί πάνω από 64.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.


Στο στόχαστρο της Ντόχα

Η ισραηλινή επιδρομή στη Ντόχα είχε στόχο ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ανάμεσά τους και τον Χάγια, που συμμετέχει ενεργά σε έμμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης, οι διαπραγματευτές επέζησαν της επίθεσης.


Ο άνθρωπος των διαπραγματεύσεων

Παρά το αιματηρό παρελθόν, ο Χάγια θεωρείται και κορυφαίος διαπραγματευτής, καθώς έχει λάβει μέρος σε συνομιλίες με το Ισραήλ ήδη από το 2014. Η επιρροή του εκτείνεται πέραν της Γάζας, συνδέοντας τη Χαμάς με τον αραβικό κόσμο και την ιρανική σφαίρα επιρροής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου