Φόβοι για ρεκόρ αποχής στις ευρωεκλογές

Πολύ δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις όσον αφορά στη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές και οι λόγοι είναι πολλοί.

Αρχικά είναι η 5η φορά που οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες μέσα σε διάστημα 13 μηνών, κάτι που μπορεί να εμφανίσει «κόπωση» του εκλογικού σώματος.

Από την άλλη η άποψη σε μερίδα των πολιτών ότι δεν υπάρχει άμεσο εθνικό διακύβευμα στις ευρωκάλπες, μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια ένα τμήμα του εκλογικού σώματος.

Παράλληα οι επερχόμενες ευρωεκλογές δεν συμπίπτουν αυτή τη φορά με άλλες κάλπες (π.χ. αυτοδιοικητικές εκλογές), ώστε οι ψηφοφόροι να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συμμετάσχουν.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου θα είναι η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές του 2009 που δεν θα διεξαχθεί παράλληλα με άλλη εκλογική αναμέτρηση, όπως είχε συμβεί στις ευρωεκλογές του 2014 και του 2019, οι οποίες και είχαν συμπέσει με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αναλύοντας την «ψυχολογία» των εκλογέων εν όψει της κάλπης τίποτα δεν ευνοεί τη συμμετοχή στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας