Φόβοι για πραξικόπημα στη Γερμανία πριν από τον χειμώνα της οργής

Στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού στη Γερμανία, το Αριστερό Κόμμα κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν στους δρόμους, αλλά προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ των μελών του σχετικά με τη μορφή τους.
Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ραμέλοφ προειδοποίησε την αριστερά να μην συμμαχεί με ακροδεξιούς εξτρεμιστές.
Αναφερόταν σε δηλώσεις του Søren Pelman, επίτροπου της φατρίας της Bundestag για θέματα Ανατολικής Γερμανίας, ο οποίος ζήτησε «διαδηλώσεις τη Δευτέρα στα ανατολικά, όπως και τότε, ενάντια στις περικοπές στην πρόνοια», γράφει το Der Spiegel.
Remaining Time-0:00FullscreenMute«Στην Bundestag, το Αριστερό Κόμμα αγωνίζεται για την πιο αποτελεσματική ασπίδα από όλες τις πιθανές επιλογές», τόνισε ο Ramelov. — Κατά τη διάρκεια κοινωνικών διαμαρτυριών, παρακαλούμε να αποστασιοποιηθείτε από τους εξτρεμιστές οργανωτές.
Τη Δευτέρα, ο Pelman χαρακτήρισε την εισαγωγή του φόρου για το φυσικό αέριο «πλήγμα» και «την πιο δραματική κοινωνική αλλαγή για τους πολίτες από τις μεταρρυθμίσεις της κοινωνικής ασφάλισης της δεκαετίας του 2000».
Λόγω των χαμηλότερων εισοδημάτων και των αποθεμάτων φυσικού αερίου, η Ανατολική Γερμανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, είπε.
«Για εκατοντάδες χιλιάδες Ανατολικογερμανούς, ο φόρος φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε υπαρξιακή κρίση», τόνισε.
«Οι άνθρωποι πρέπει να αντεπιτεθούν».

Τι είναι οι «διαδηλώσεις της Δευτέρας»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι «διαδηλώσεις της Δευτέρας» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σε μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ως μέρος της ειρηνικής επανάστασης στη ΛΔΓ.
Από το φθινόπωρο του 1989, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους της Λειψίας και άλλων πόλεων κάθε Δευτέρα.
Απαίτησαν τον τερματισμό της κυριαρχίας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ενότητας της Γερμανίας (SED) και τη μετάβαση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Από το 2004, υπήρξαν επίσης «διαδηλώσεις της Δευτέρας» σε ολόκληρη τη Γερμανία ενάντια σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ονομάζονται «Ατζέντα 2010» που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SPD και περιλάμβαναν σημαντικές περικοπές στα κρατικά κοινωνικά επιδόματα.
Ωστόσο, λόγω της αναφοράς στις διαμαρτυρίες στη ΛΔΓ, η χρήση του όρου ήταν ήδη αμφιλεγόμενη και τότε.
Από το καλοκαίρι του 2015, που σημαδεύτηκε από μεταναστευτική κρίση, η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες οργανώνουν «διαδηλώσεις Δευτέρας» για να διαμαρτυρηθούν για την εισροή προσφύγων με αυξανόμενη συχνότητα.
Υποστηρικτές της άρσης των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού συγκεντρώθηκαν επίσης στους δρόμους της Γερμανίας τις Δευτέρες.
Εκτός από τον Pelman, ο αρχηγός του κόμματος κάλεσε επίσης σε διαμαρτυρίες κατά του σχεδιαζόμενου φόρου φυσικού αερίου.
Δεν συμφωνεί ότι οι μαζικές διαδηλώσεις είναι ικανές να διχάσουν την κοινωνία:
«Αυτοί που διαιρούν την κοινωνία είναι τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που ακολουθούν μια αντικοινωνική πολιτική πορεία κυρίως σε βάρος της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Η δυσαρέσκεια του πληθυσμού είναι απολύτως φυσική. Εμείς οι αριστεροί προσπαθούμε να οργανώσουμε ένα θερμό φθινόπωρο δημοσίων διαδηλώσεων ενάντια στην κοινωνική ψυχρότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης », αναφέρει το Der Spiegel.

Φόβοι για πραξικόπημα 

Η ουκρανική σύγκρουση, οι αυξανόμενες τιμές και ο φόβος για το μέλλον της χώρας οδηγούν σε κλιμακούμενη αύξηση της έντασης και των επιθετικών διαθέσεων μεταξύ του γερμανικού πληθυσμού, δήλωσε ο Krammer Stefan, επικεφαλής του τμήματος προστασίας του συντάγματος της Θουριγγίας.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF, προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, η χώρα θα αντιμετωπίσει βίαιες διαμαρτυρίες και ταραχές τον χειμώνα και πιθανώς εκδηλώσεις «έμμεσης τρομοκρατίας» με στόχο την πραγματοποίηση πραξικοπήματος.
Τις τελευταίες εβδομάδες, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει ξεθωριάσει στο παρασκήνιο ως λόγος για τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, λέει ο Stefan Kramer, επικεφαλής του γραφείου της Θουριγγίας για την προστασία του συντάγματος, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ZDF.
«Τόσο η ουκρανική σύγκρουση όσο και ο οικονομικός υπαρξιακός φόβος σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και η γενική δυσαρέσκεια για τα πάντα και τους πάντες παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο» , εξηγεί.

Χειμώνας οργής…

Ένας συνάδελφος του Kramer στο Βραδεμβούργο είπε ότι πολλοί φοβούνται την άφιξη ενός “χειμώνα οργής” και αυτή ακριβώς την εξέλιξη βλέπει το δικό του τμήμα αυτή τη στιγμή.
Ο Cramer προειδοποιεί ότι οι νόμιμες δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στην υπαρξιακή απειλή που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Γερμανία το φθινόπωρο -δηλαδή ελλείψεις φυσικού αερίου, ενεργειακές δυσκολίες, προβλήματα εφοδιασμού, πιθανή ύφεση, ανεργία και αυξανόμενη φτώχεια- θα χρησιμοποιηθούν από τους εξτρεμιστές για δικούς τους σκοπούς.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του τμήματος για την προστασία του συντάγματος στη Θουριγγία σημείωσε ότι η εμπειρία των τελευταίων μηνών δείχνει μείωση της αντίστασης σε μέρος του πληθυσμού και αύξηση της επιθετικότητας, μέχρι εκκλήσεις για βία.
«Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι μια τόσο έντονα συναισθηματική και υπαρξιακή κατάσταση κρίσης θα επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού», δήλωσε ο Kramer σthn συνέντευξή του στο ZDF.
Ενώ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι ακόμη και η λεγόμενη μεσαία τάξη βρίσκεται υπό πίεση και νιώθει ότι απειλείται: όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να πάρουν φαγητό από φιλανθρωπικές οργανώσεις χαμηλών τιμών επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν είδη παντοπωλείου με άλλο τρόπο.
Η ακροδεξιά εξτρεμιστική σκηνή στη Γερμανία είναι τώρα πολύ ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα podcast για να εκμεταλλευτεί το υπάρχον αρνητικό κλίμα, να το φουντώσει και να το ριζοσπαστικοποιήσει περαιτέρω, είπε ο Kramer.
Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος προσπαθεί να μεταφέρει στο κοινό πληροφορίες για τις προσπάθειες εξτρεμιστών να χρησιμοποιήσουν τις νόμιμες διαμαρτυρίες τους για δικούς τους σκοπούς.
Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι μπορούν να εξετάσουν προσεκτικά σε ποιες διαδηλώσεις πρέπει να συμμετάσχουν και σε ποιες πρέπει να μείνουν μακριά για να μην εμπλακούν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και το κράτος.
Σύμφωνα με τον Cramer, εάν τα γεγονότα εξελιχθούν προς την κατεύθυνση μιας κλιμακούμενης κρίσης, από μια ενεργειακή κρίση, μια κρίση εφοδιασμού, μια οικονομική κρίση, σε έναν παγκόσμιο λιμό που ακολουθείται από μια μεταναστευτική κρίση, σε μια πιθανή επέκταση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και όλα αυτά συνεχίζει να κλιμακώνεται σχεδόν ταυτόχρονα, τότε πρέπει «με μεγάλη πιθανότητα να περιμένουμε μια κατάσταση που απειλεί την ύπαρξη μεγάλων τμημάτων, ειδικά της μεσαίας τάξης, που είναι η άγκυρα της σταθερότητας, στην κοινωνία μας».
«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου για την προστασία του συντάγματος στη Θουριγγία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...