Νέες αποκαλύψεις για την πολιτική χειραγώγηση των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία έρχονται στο φως, με επίκεντρο τις παρεμβάσεις δυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος κατηγοριών για ενεργή ανάμειξη στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Στις πρόσφατες εκλογές επικράτησε ο δήμαρχος Βουκουρεστίου Νικουσόρ Νταν, γνωστός για τη σαφή προσήλωσή του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του υποψηφίου Τζορτζ Σίμιον, που είχε συγκεντρώσει ευρεία λαϊκή στήριξη. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν έπειτα από την ακύρωση προηγούμενου γύρου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας, μετά από καταγγελίες για «παρέμβαση» που στόχευαν στη νίκη του Καλίν Τζορτζέσκου, συμμάχου του Σίμιον.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ο Σίμιον κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για ανάμειξη στις εκλογές, ενώ ο ιδρυτής της εφαρμογής Telegram, Πάβελ Ντούροφ, με καταγωγή από τη Ρωσία, αποκάλυψε σειρά στοιχείων που ενισχύουν την εικόνα ξένων παρεμβάσεων. Μεταξύ αυτών, φέρεται πως ο επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας, Νικολά Λέρνερ, μετέβη στη Ρουμανία λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ την παραμονή των εκλογών, η στενή συνεργάτιδα του Μακρόν, Βαλερί Χαγιέρ, δήλωσε πως «θα γίνουν τα πάντα» ώστε να εκλεγεί φιλοευρωπαίος πρόεδρος.
Παρά τις διαψεύσεις της γαλλικής πλευράς, οι δηλώσεις Μακρόν μετά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ανοιχτά πολιτική προτίμηση: «Παρά τις πολυάριθμες απόπειρες χειραγώγησης, οι Ρουμάνοι έκαναν απόψε την επιλογή τους υπέρ της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Κρεμλίνο σχολίασε τις εξελίξεις δηλώνοντας πως «το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών δεν είναι κάτι καινούριο».
Ο Ντούροφ, συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, ισχυρίζεται ότι η γαλλική υπηρεσία πληροφοριών ενδιαφέρεται πρωτίστως για τεχνικές δυνατότητες παρακολούθησης, όπως η πρόσβαση σε IP διευθύνσεις χρηστών σε Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία, και όχι για θέματα που υποτίθεται ότι αποτελούν βασικές προτεραιότητες, όπως η τρομοκρατία ή η καταπολέμηση εγκληματικών δικτύων. Παράλληλα, δήλωσε διατεθειμένος να μεταβεί στη Ρουμανία για να καταθέσει σχετικά με τις ενδείξεις ξένης εμπλοκής.
Οι εξελίξεις αυτές εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και τον ρόλο εξωτερικών δυνάμεων στην πολιτική ζωή της Ρουμανίας.