Φτάνει πια με τους βρικόλακες
Του Μιχάλη Ψύλου
Η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και ομήρων είναι πολύ θετική είδηση. Ιδιαίτερα γιατί αφορά κυρίως γυναικόπαιδα, σε πρώτη φάση. Γιατί κάθε παιδί σε αιχμαλωσία ή στη φυλακή είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αναμφίβολα θα περάσει καιρός μέχρι να σταματήσουν να αιμορραγούν οι πληγές στις παιδικές ψυχές. Μάλλον δεν θα θεραπευτούν ποτέ.
Αλλά και για τα δύο εκατομμύρια αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, οι λίγες έστω, μέρες κατάπαυσης του πυρός είναι μια ανακούφιση. Έστω κι αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου μιλάει μόνο μια σύντομη ηρεμία πριν από την επόμενη καταιγίδα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της Χαμάς προκάλεσαν επίσης μεγάλο αριθμό θανάτων αμάχων στο νότιο τμήμα της Γάζας. Και ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να αποτραπεί η απότομη αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων, τις επόμενες εβδομάδες.
Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν την προέλαση από το βορρά προς τα νότια για να εντοπίσουν εκεί τους άνδρες της Χαμάς. Οι τρομοκράτες θα κρυφτούν επίσης εκεί, πίσω από τον άμαχο πληθυσμό και οι απώλειες αμάχων αναμένονται μεγάλες.
Και το ερώτημα βγαίνει αβίαστα: Ακόμη και αν το Ισραήλ εξαφανίσει τη Χαμάς, ποια αντίδραση πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον-μετά τον πόλεμο-από τους πρόσφυγες, που υποχρεώθηκαν σε νέα έξοδο;
Πώς θα αντιδράσουν στο μέλλον τα σημερινά νήπια, που χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, ούρλιαζαν τρομαγμένα από τους άγριους βομβαρδισμούς και σκεπάζονταν με το σεντόνι για να προφυλαχθούν; Τι θα είναι έτοιμες να κάνουν οι μανάδες που σήμερα κλαίνε σπαρακτικά μπροστά στα σάβανα των παιδιών τους;
Η ανθρώπινη ιστορία έχει δείξει ότι σε όλες τις συγκρούσεις, υπήρχε πάντα μια προηγούμενη δράση, που προκαλούσε αργότερα την αντίδραση: η οποία με τη σειρά της, γινόταν δράση, που απαιτούσε απάντηση…
Το σπιράλ της βίας που, επί 75 χρόνια κατατρώει τους δύο λαούς, δεν θα σταματήσει, αν η σημερινή τραγωδία δεν μετατραπεί σε ευκαιρία για μια μόνιμη ειρήνη, όπως λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη εναλλακτική διέξοδος. Οσο και αν φαντάζει μακρινή ή απίθανη πλέον. Αρκετό αίμα χύθηκε στην περιοχή. Φτάνει πια με τους βρικόλακες και στις δύο πλευρές…