Φρίκη: Στο φως οι μυστικές συνομιλίες του Ισραήλ με χώρες της Αφρικής για να στείλει εκεί τους Παλαιστινίους

Η «εθελοντική» επανεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα καθίσταται πλέον η βασική και επίσημη πολιτική της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ, με ανώτερο αξιωματούχο να λέει ότι το Ισραήλ έχει συνομιλίες με πολλές χώρες για την πιθανή απορρόφησή τους.

Σύμφωνα με το Times of Israel, ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξάγει μυστικές επαφές με το Κονγκό για την αποδοχή χιλιάδων μεταναστών από τη Γάζα, εκτός από άλλα έθνη.

«Το Κονγκό είναι πρόθυμο να δεχτεί μετανάστες και είμαστε σε συζητήσεις με άλλους», δήλωσε ανώτερη πηγή στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

Το Κονγκό έχει υψηλά επίπεδα ανισότητας και το 52,5% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, η Γάζα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Νετανιάχου είπε σε μια συνάντηση του κόμματος Λικούντ ότι εργάζεται για να διευκολύνει την εθελοντική μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας σε άλλες χώρες.

«Το πρόβλημά μας είναι [να βρούμε] χώρες που είναι πρόθυμες να απορροφήσουν τους κατοίκους της Γάζας και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», είπε, ωστόσο στελέχη του κόμματος αναγνώρισαν ότι η ιδέα απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη διεθνή κοινότητα.

Τα ακροδεξιά κόμματα Θρησκευτικός Σιωνισμός και Otzma Yehudit, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μπέζαλελ Σμόριτς και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, αντίστοιχα, έχουν υποστηρίξει τα σχέδια για την εξώθηση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες.

Την Τρίτη, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τη ρητορική τους ως «εμπρηστική και ανεύθυνη». Ο Σμόριτς απέρριψε τα σχόλια την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι πάνω από το 70% των Ισραηλινών υποστηρίζει την ιδέα της «ενθάρρυνσης της εθελοντικής μετανάστευσης» επειδή «δύο εκατομμύρια άνθρωποι [στη Γάζα] ξυπνούν κάθε πρωί με την επιθυμία να καταστρέψουν το κράτος του Ισραήλ».

Το γραφείο του Νετανιάχου έχει εκδώσει δηλώσεις στο παρελθόν επιμένοντας δημόσια ότι οι Σμόριτς και Μπεν Γκβιρ δεν εκπροσωπούν την κυβερνητική πολιτική για το θέμα, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προέβη σε αντίστοιχα σχόλια την περασμένη εβδομάδα υπέρ της μεταφοράς πληθυσμού.

Υπουργοί και νομοθέτες από το Λικούντ του Νετανιάχου έχουν επίσης υποστηρίξει την πολιτική αυτή.

Την Τρίτη, η υπουργός Πληροφοριών Χίλα Γάμλιελ είπε στο Zman ότι «η εθελοντική μετανάστευση είναι το καλύτερο και πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος των μαχών».

Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κνεσέτ για να εξεταστούν οι πιθανότητες για τη μεταπολεμική Γάζα, η Γάμλιελ είπε: «Στο τέλος του πολέμου, η κυριαρχία της Χαμάς θα καταρρεύσει. Δεν υπάρχουν δημοτικές αρχές, ο άμαχος πληθυσμός θα εξαρτάται πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν θα υπάρχει δουλειά και το 60% της γεωργικής γης της Γάζας θα μετατραπεί σε ζώνες ασφαλείας».

Η Γάμλιελ είπε ότι η Γάζα δεν πρέπει να παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή και οι κάτοικοι της Γάζας δεν πρέπει να αφεθούν στη Λωρίδα για να εκπαιδεύονται να μισούν, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι περαιτέρω επιθέσεις στο Ισραήλ είναι μόνο θέμα χρόνου. Ενώ απορρίπτει την επιστροφή της ΠΑ, η κυβέρνηση έχει προσφέρει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το ποια πολιτική οντότητα θέλει να κυβερνήσει τη Γάζα.

«Το πρόβλημα της Γάζας δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα», είπε η Γάμλιελ. «Ο κόσμος πρέπει να υποστηρίξει την ανθρωπιστική μετανάστευση, γιατί αυτή είναι η μόνη λύση που ξέρω».

Ο Ντάνον του Λικούντ είναι ένας ακόμη από τους κορυφαίους υποστηρικτές του σχεδίου να ενθαρρύνει τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα.

Την Τρίτη, παρουσίασε το σχέδιο πέντε βημάτων του σε μια διάσκεψη στην Κνεσέτ (αποστρατικοποίηση, δημιουργία ζώνης ασφαλείας, ισραηλινή παρουσία στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, οικειοθελής μετανάστευση και εξάλειψη της τρομοκρατικής ατμόσφαιρας).

Τον περασμένο Νοέμβριο, άρθρο της Wall Street Journal περιέγραφε το σχέδιο για την παλαιστινιακή μετανάστευση για πρώτη φορά, καλώντας «τις χώρες σε όλο τον κόσμο να δεχτούν περιορισμένο αριθμό οικογενειών της Γάζας που έχουν εκφράσει την επιθυμία να μετεγκατασταθούν».

Η ιδέα της επανεγκατάστασης των κατοίκων της Γάζας αναμενόταν να βρεθεί στο επίκεντρο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας της Τετάρτης.

Η συζήτηση έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης απογοήτευσης στην Ουάσιγκτον με την κυβέρνηση του Νετανιάχου, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να υποστηρίζει διπλωματικά και στρατιωτικά στον πόλεμο κατά της Χαμάς, αλλά διαφοροποιείται όσον αφορά τον σχεδιασμό για τη Γάζα μόλις τελειώσουν οι μάχες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...