Φορολογικές δηλώσεις: 6 στις 10 χρειάζονται διορθώσεις

Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις καθώς εντοπίζονται λάθη ή παραλείψεις κυρίως στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δύο ημέρες φορολογούμενοι λαμβάνουν email από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω των οποίων ενημερώνονται ότι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση καθώς περιήλθαν νέα δεδομένα στη διάθεση της Αρχής, από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία.

Για παράδειγμα, χιλιάδες συνταξιούχοι, έλαβαν μήνυμα απ’ την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ έχει ανεβάσει άλλο αρχείο αποδοχών και πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως 26/7. Λογιστές εκτιμούν ότι για περίπου 6 στις δέκα προσυμπληρωμένες δηλώσεις απαιτείται υποβολή τροποποιητικών.

Όπως σημειώνει και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών-συνταξιούχων, θα οδηγηθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς, των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων.

Από την πλευρά της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά κάθε δημόσιου φορέα και ιδίως του ΕΦΚΑ για την τραγική ολιγωρία, την τσαπατσουλιά και την ανευθυνότητα τους απέναντι σε φορολογουμένους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους και λογιστές. Καταδικάζουμε τη απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργείου Οικονομικών, που ακόμα κι αυτή τη στιγμή, όταν αναδεικνύουμε τα τεραστία προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, απαντούν με ειρωνεία ότι πρόκειται για συντεχνιακά τερτίπια των λογιστών».

Φορολογικές δηλώσεις: Προθεσμία έως 26/7

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις έως τις 26/7 χωρίς κυρώσεις.

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή/και το έντυπο Ε3.

Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα βάση τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ