Φορολογικές δηλώσεις: «Φωτιά και λάβρα» τα εκκαθαριστικά

Αυξημένος σε σχέση με πέρυσι είναι κατά μέσο όρο ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι ο μέσος φόρος έχει εκτοξευθεί ήδη στα 1.200 ευρώ καταγράφοντας αύξηση πάνω από 30% σε σύγκριση με πέρυσι σε αντίστοιχο αριθμό χρεωστικών φορο-δηλώσεων.

Το «άλμα» του μέσου φόρου συνδέεται με την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά και με το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο μοιράζει φέτος έξτρα «επιβαρύνσεις» 550 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα «ραβασάκια» που λαμβάνουν οι επαγγελματίες είναι «φωτιά και λάβρα» καθώς πάνω από τους μισούς πιάνονται στην παγίδα του τεκμαρτού εισοδήματος. Για παράδειγμα κομμωτήριο δήλωσε φέτος καθαρά κέρδη 4.927 ευρώ και θα είχε φόρο 492 ευρώ. Το νέο σύστημα, όμως, έβγαλε ελάχιστο καθαρό εισόδημα 16.257,96 ευρώ εκτοξεύοντας το φόρο στα 2.276,54 ευρώ, σχεδόν πέντε φορές πάνω.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.226.295 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,6 εκατ. δηλώσεων που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος με την «ακτινογραφία» να δείχνει τα εξής:

– Για 636.498 φορολογικές δηλώσεις ή το 28,59% του συνόλου, τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το ποσό του φόρου να ανέρχεται συνολικά σε 760,96 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ και το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 1.195 ευρώ.

– Για 476.206 δηλώσεις ή το 21,93% του συνόλου το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό με τη συνολική επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 148,36 εκατ. ευρώ ή 311,59 ευρώ κατά μέσο όρο.

– Μία στις δυο δηλώσεις που έχουν υποβληθεί είναι μηδενική.

Σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πραγματοποιούν πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα και τη δραστηριότητά τους και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της απόφασης της ΑΑΔΕ, η οποία αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος και του χρόνου διενέργειας του ελέγχου.

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, ζητά ακύρωση του τεκμαρτού εισοδήματος υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Επίσης υποστηρίζουν ότι η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ