Φορολογικές δηλώσεις: Πότε τελειώνει οριστικά η υποβολή τους

Τελικά οι φορολογικές δηλώσεις 2024 πήραν παράταση λίγων ημερών, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έρχεται οριστικό τέλος.

Από φέτος, το οικονομικό επιτελείο ήταν αποφασισμένο να σπάσει την «παράδοση» πολλών ετών, με παράταση είτε ημερών, είτε και μηνών στις φορολογικές δηλώσεις. Το 2024 όμως ήταν η χρονιά που πραγματικά απέδειξε, ότι είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο.

Η προθεσμία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις που έληγε στις 26 Ιουλίου 2024, τελικά πήρε παράταση:

  • Μέχρι τις 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων
  • Μέχρι τις 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων

Ωστόσο, αφότου ανακοινώθηκαν οι νέες ημερομηνίες, ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων έπεσε ραγδαία. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ενώ την Τετάρτη 24/7 υποβλήθηκαν 161.651 δηλώσεις και την Πέμπτη 25/7 157.096 δηλώσεις, την Παρασκευή υποβλήθηκαν 67.923, το Σάββατο 25.158 και τη Δευτέρα 551.883.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως ο χρόνος επαρκεί, μιας και σε 4 μέρες, υποβλήθηκαν όσες δηλώσεις είχαν υποβληθεί μέσα σε μία μέρα.

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 6.248.664 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή το 97%.

Σήμερα, πάντως, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2023.

Παράλληλα, ορίζεται πως μετατίθεται και η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου αξιοποιώντας την προβλεπόμενη έκπτωση σύμφωνα με τις νέες ημερομηνίες. Στην ίδια τροπολογία εμπεριέχονται και προβλέψεις για αδειοδότηση κατασκευών σε παραλίες από τους δήμους και παραχωρήσεις των εκτάσεων αυτών σε όμορες επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά, όπως έχει ανακοινωθεί, η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας δόθηκε μετά από τον εντοπισμό ορισμένων τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές.

Φορολογικές δηλώσεις, χρήματα και κομπιουτεράκι
Πρόστιμα

Φορολογικές δηλώσεις: Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις

Αναφορικά με τις δόσεις αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σημειώνεται ότι καταβάλλονται σε 8 ισόποσες δόσεις για φυσικά πρόσωπα και για νομικά πρόσωπα/οντότητες ως εξής:

  • Για τα φυσικά πρόσωπα: Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 2α Αυγούστου 2024, η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες 6 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 6 επόμενων μηνών. Σημειώνεται ότι, όταν ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, δηλαδή τη 2α Αυγούστου, παρέχεται έκπτωση 3%.
  • Για νομικά πρόσωπα ή οντότητες: Η καταβολή της πρώτης δόσης καταβάλλεται μέχρι την 9η Αυγούστου 2024, η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου και η καθεμία από τις επόμενες 6 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 6 επόμενων μηνών.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ