Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματα τα πρόστιμα μέσα στον Ιούνιο

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ του 2024, η αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμων κατά την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2024.

Την αυτόματη επιβολή των προστίμων ενεργοποιεί από τον επόμενο μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για τις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων όλων των κατηγοριών.

Η νέα εφαρμογή που θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο εντάσσεται στον επικαιροποιημένο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για την αναδιάρθρωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της.

Παρότι ο αυτόματος καταλογισμός των προστίμων είναι κάτι το αυτονόητο, εντούτοις δεν εφαρμόζεται ακόμη, που σημαίνει ότι στις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων, οι φορολογούμενοι πληροφορούνται μετά από αρκετό διάστημα ότι χρεώθηκαν με ένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής. Επίσης, χρεώνονται και με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία υπολογίζεται στο διάστημα που μεσολαβεί από την ημερομηνία που θα έπρεπε να είχε υποβληθεί η δήλωση μέχρι και την ημερομηνία της καθυστερημένης βεβαίωσης του προστίμου.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ του 2024, η αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμων κατά την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2024 για τις φορολογικές δηλώσεις.

Αρχικά θα εφαρμοστεί στις δηλώσεις στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, στις δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (έντυπα Ν).

Σε δεύτερη φάση, από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έντυπο Ε1.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο τα ποσά των προστίμων που αναλογούν σε κάθε συναλλαγή, μόλις υποβληθεί η εκπρόθεσμη δήλωση, θα βεβαιώνονται αυτομάτως από το Taxisnet, μαζί με τον τυχόν πρόσθετο φόρο που προκύπτει από τη δήλωση, και θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στους υπόχρεους, μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ