«Φοβόμαστε νέα Γάζα στον Λίβανο»

«Φοβόμαστε νέα Γάζα στον Λίβανο»: κατά τη διάρκεια της 19ης συνόδου της Γαλλοφωνίας, ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας της Μέσης Ανατολής, ο Ζιάντ Μακάρι, δεν έκρυψε πώς βλέπει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του Ισραήλ στην πατρίδα του, χαρακτηρίζοντας «αποκαρδιωτικό» το συνεχές σφυροκόπημα εναντίον της Χεζμπολά που προκαλεί εξαιρετικά βαρύ απολογισμό στις τάξεις των αμάχων.

«Θεωρούμε πως υπάρχει ακόμη, έστω μικρή, ελπίδα να φέρει αποτέλεσμα η διπλωματία, διότι ο Λίβανος βομβαρδίζεται καθημερινά. Η Βηρυτός βομβαρδίζεται μέρα-νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο. Η Μπεκάα, το Όρος Λίβανος, ο νότος», είπε ο υπουργός, που εκφράστηκε κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου στη Βιλιέρ-Κοτρέ, κοινότητα περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού.

«Βασιζόμαστε πολύ στη Γαλλία. Πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες. Υπολογίζουμε επίσης πολύ στη γαλλοαμερικανική πρωτοβουλία που προετοιμάστηκε στη Νέα Υόρκη» και υποστηρίχτηκε «από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Κατάρ, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τη Σαουδική Αραβία, από την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ελβετία, τη Βρετανία», απαρίθμησε.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, αποκάλυψε πως η Χεζμπολά είχε αποφασίσει να αποδεχθεί, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την πρόταση του Παρισιού και της Ουάσιγκτον να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες ανάμεσα στις δυο αντίπαλες πλευρές – λίγο προτού το Ισραήλ σκοτώσει, εξαπολύοντας πολύνεκρο βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, τον Χασάν Νασράλα, τον γενικό γραμματέα του σιιτικού κινήματος που πρόσκειται στο Ιράν.

Ο Ζιάντ Μακάρι κατήγγειλε την «εγκληματική συμπεριφορά» του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια», τον ηγέτη της Χαμάς, «ενώ διαπραγματευόταν κατάπαυση του πυρός. Και δολοφόνησε τον Χασάν Νασράλα ενώ διαπραγματευόταν κατάπαυση του πυρός. Ήξερε τι θα γινόταν», τόνισε, κάτι που ο Λίβανος θεωρεί κατ’ αυτόν «απαράδεκτο».

«Οδήγησε μια ολόκληρη χώρα, και πιθανόν όλη την περιφέρεια σε πόλεμο που δεν θα τελειώσει ποτέ», τόνισε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ως πολίτης του Λιβάνου» κατήγγειλε ακόμη πως η χώρα του μετρά «2.000 θύματα, 10.000 τραυματίες και 1.200.000 εκτοπισμένους μέσα σε μια εβδομάδα», χαρακτηρίζοντας «αποκαρδιωτική» την κατάσταση.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου χαρακτήρισε εξάλλου «απαράδεκτη» τη στάση των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον, που ασκεί πίεση για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολά, επικύρωσε οριστικά παράλληλα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 8,7 δισεκ. δολαρίων, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι ισραηλινές αρχές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ