«Όχι» και από το βήμα της Βουλής στην κυβερνητική τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να ψηφίσει την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία βασίζεται στην επιστημονική θέση έγκριτων συνταγματολόγων.
Με την τροπολογία αυτή, σημείωσε «θα μπορέσουμε και να έχουμε αποτέλεσμα, να υπηρετήσουμε τον στρατηγικό στόχο αλλά και να μην κινδυνεύσουμε».
Υπογράμμισε ότι το θέμα θα είχε λυθεί αν, όπως εξ αρχής προειδοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο, που να ορίζει «ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης». Ο οποίος, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να υπογραμμίσει το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης «τρία χρόνια τώρα κάνει προεκλογικό αγώνα ενώ είναι φυλακισμένος, με την ανοχή της κυβέρνησης».
Είναι απλό και σαφές είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απορρίπτοντας την πρόβλεψη της γαλάζια τροπολογίας «να αποφασίζουν οι δικαστές» και στην κρίση τους «να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες», γιατί αυτό είναι επικίνδυνο και ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου.
Ταυτόχρονα επισήμανε τον κίνδυνο οι «θεσμικοί ερασιτεχνισμοί» της κυβέρνησης και οι χειρισμοί που καταγράφονται στο δημόσιο βίο τις τελευταίες μέρες (Γεραπετρίτης – Τζανερίκος) να δώσουν επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό «προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
«Φανταστείτε», είπε «τι μεγάλη ντροπή για τη χώρα και τη δημοκρατία» και «τι μεγάλη ώθηση στην Ακροδεξιά, θα ήταν αν με όσα όλα κάνετε και τους δίνετε επιχειρήματα, βγει μια απόφαση που θα τους δικαιώνει».
Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για παιχνίδια με τη φωτιά που ενέχουν τον κίνδυνο να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, την ενίσχυση της Ακροδεξιάς, αντί για «την προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, την προστασία του Συντάγματος από αυτούς που επιθυμούν να το καταλύσουν».
Την ύστατη ώρα
Έτσι σημείωσε, πως «η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό, οφείλει να είναι σαφής και να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα».
Κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς «διακινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε ευτράπελα που προσβάλουν τη Δημοκρατία», να σοβαρευτεί και να προσχωρήσει «σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης».
«Σας καλώ» είπε «έστω τώρα, την ύστατη στιγμή να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προσχωρήσετε στα αυτονόητα. Είναι γνωστή η τροπολογία που μπορεί να ψηφιστεί για να έχουμε αποτέλεσμα και για να υπηρετήσουμε τον στρατηγικό στόχο αλλά και για να μην διακινδυνεύσουμε. Αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατική λειτουργία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας». Προέτρεψε τέλος η κυβέρνηση να μην επιμείνει στο «λάθος» και τις «επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες» που «απειλούν βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και να τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά».