Έντονο προβληματισμό προκαλεί στη Γερμανία η συνεχώς ανοδική πορεία του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild, αν διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές τώρα, το AfD θα έβγαινε δεύτερο κόμμα με υψηλό ποσοστό γύρω στο 21% πίσω από τη Χριστιανική Ένωση, που αναδεικνύεται πρώτη με 25,5%.
Μάλιστα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος δεν είναι μεγάλη καθώς επίσης και ότι το AfD διπλασιάζει ουσιαστικά τα ποσοστά του σε σχέση με τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Τα κόμματα της νυν συγκυβέρνησης εμφανίζονται στην ίδια δημοσκόπηση αισθητά αποδυναμωμένα: οι Σοσιαλδημοκράτες βγαίνουν τρίτοι με 19%, οι Πράσινοι λαμβάνουν 14,5%, οι Φιλελεύθεροι 6,5% και η Αριστερά γύρω στο 5%.
Απανωτά «σοκ» στα κρατίδια
Ο περιφερειάρχης του AfD, Ρόμπερτ ΖέσελμανΟ περιφερειάρχης του AfD, Ρόμπερτ Ζέσελμαν
Ο περιφερειάρχης του AfD, Ρόμπερτ ΖέσελμανΕικόνα: Martin Schutt/dpa/picture alliance
Ταυτόχρονα σοκ προκαλεί το ποσοστό-ρεκόρ που παίρνει στη Θουριγγία, το οποίο ανέρχεται σε 34% σύμφωνα με δημοσκόπηση του δικτύου MDR. Στο ίδιο κρατίδιο εξελέγη ήδη και ο πρώτος ακροδεξιός περιφερειάρχης από την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Ζέσελμαν στην βιομηχανική περιφέρεια Ζόνενμπεργκ.
Ταυτόχρονα, η Ελλακτική για τη Γερμανία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και στο Βρανδεμβούργο, κοντά στο Βερολίνο, με σχεδόν 28%. Πριν από μερικές μέρες στην Σαξονία εξελέγη επίσης και ο πρώτος δήμαρχος του AfD, o Xάνες Λοτ στην κωμόπολη Ράγκουν-Γέσνιτς.
Αυτό που μπορεί πάντως κανείς να παρατηρήσει είναι ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία αυξάνει σταθερά και μεθοδικά τα ποσοστά της, ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο, από τις γειτονιές και τους δρόμους μικρών πόλεων με αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις μέσω τοπικών συλλόγων.
Οι λόγοι είναι πολλοί, σύμφωνα με τις αναλύσεις Γερμανών ειδικών: η δυσαρέσκεια πολλών πολιτών από την κυβερνητική πολιτική τα χρόνια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία με την εκτίναξη του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας, το μεγάλο ακόμη χάσμα μεταξύ των ασθενών οικονομικά ανατολικών κρατιδίων και των δυτικών, το προσφυγικό αλλά και η ταύτιση μερίδας ψηφοφόρων με τις μισαλλόδοξες θέσεις του AfD περί Ισλάμ, μεταναστών αλλά και «γερμανικής εθνικής ταυτότητας»