Τρόμος στις ΗΠΑ: Η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στους Financial Times ότι η Ρωσία έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη της εισβολής

Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες να ενισχύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα.


Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στους Financial Times ότι η Ρωσία έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη της εισβολής.
Αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το υλικό που είχε ζητήσει η Ρωσία.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προειδοποιήσουν τους συμμάχους για την κατάσταση εν μέσω ορισμένων ενδείξεων ότι η Κίνα μπορεί να προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία.

Λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση

Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ρωσία εξάντλησε κάποια είδη όπλων καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στην αρχή της τρίτης εβδομάδας.
Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε το δημοσίευμα, όπως και η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
Η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, μεταβαίνει στη Ρώμη για συνομιλίες τη Δευτέρα (14/3) με τον Yang Jiechi, τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.
Σύμφωνα με πηγές, που επικαλούνται οι FT, ο Sullivan θα προειδοποιήσει αυστηρά την Κίνα ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες να βοηθήσει τη Ρωσία στην εισβολή ή να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις θα έχει συνέπειες.
Θα διασφαλίσουμε ότι ούτε η Κίνα, ούτε οποιοσδήποτε άλλος, θα μπορούν να αποζημιώσουν τη Ρωσία για αυτές τις απώλειες, δήλωσε ο Sullivan στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC την Κυριακή (13/3).
«Όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέσα για να γίνει αυτό, και πάλι, δεν πρόκειται να τα δημοσιοποιήσω, αλλά θα τα κοινοποιήσουμε ιδιωτικά στην Κίνα, όπως έχουμε ήδη κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», πρόσθεσε.

Η στενή σχέση Ρωσίας – Κίνας

Το αίτημα για εξοπλισμό και άλλα είδη απροσδιόριστης στρατιωτικής βοήθειας έρχεται καθώς ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να σημειώσει τέτοια πρόοδο στην Ουκρανία, όση περίμεναν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες.
Εγείρει επίσης νέα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση Κίνας-Ρωσίας, η οποία γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή καθώς και οι δύο χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους στις ΗΠΑ για τα πάντα, από το ΝΑΤΟ έως τις κυρώσεις.
Η Κίνα έχει παρουσιάσει τον εαυτό της ως ουδέτερο παράγοντα στην κρίση της Ουκρανίας και αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για εισβολή στη χώρα.
Οι ΗΠΑ επίσης δεν έχουν δει καμία ένδειξη ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είναι πρόθυμος να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στον Putin τον Ρώσο ομόλογό του.
Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, περιγράφοντας τη συνεργασία Πεκίνου-Μόσχας ως «χωρίς όρια», σε μια άλλη ένδειξη ότι οι δύο πρωτεύουσες πλησιάζουν ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...