Τρομάζουν οι εκτιμήσεις για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα το επόμενο 2μηνο

Δυστυχώς βγαίνουν αληθινές οι εκτιμήσεις για την πορεία της λιανικής τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΔΕΗ που επιχειρεί να φρενάρει την σημαντική άνοδο που προκαλείται από την αυξημένη ζήτηση.

Η ανοδική αυτή πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο 2μηνο (Αύγουστος – Σεπτέμβριος) αφού οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών.

Ομαλοποίηση στην αγορά, εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για το ηλεκτρικό ρεύμα από το μέτωπο της τιμής του φυσικού αερίου δεν θα δούμε από Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Η εν λόγω πάντως εκτίμηση για την βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα επιβεβαιώνεται με εμφατικό τρόπο και από την πορεία της χονδρικής τιμής του ρεύματος τις τελευταίες ημέρες. Παράδειγμα το τιμολόγιο για σήμερα διαμορφώνεται στα 117 ευρώ η MWh και προχθές 1η Ιουλίου η τιμή ήταν στα 148,70 ευρώ η MWh.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χρεώσεις των παρόχων, αφού εκτός της γενικότερης τάσης που ήταν άνοδος των λιανικών τιμών για τον Ιούλιο, υπάρχουν και μερικές μειώσεις οι οποίες κυρίως προέρχονται από την πλευρά εκείνων που είχαν κάνει σημαντικές αυξήσεις τον Ιούνιο, οι οποίες να θυμίσουμε πως είχαν φτάσει ακόμη και το 70%, σε σχέση με τις τιμές που είχαν ανακοινωθεί για τα τιμολόγια του Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων υπάρχουν αυξομειώσεις στις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων για τον Ιούλιο, με τα πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια του προηγούμενου μήνα να διαμορφώνονται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα και, από την άλλη πλευρά, να υποχωρούν ελαφρώς οι χρεώσεις ορισμένων μεγάλων «παικτών» της αγοράς.

Την νέα σημαντική αύξηση έχει προκαλέσει η βασική παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών που είναι η χονδρεμπορική τιμή, η οποία τον Ιούνιο σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 22% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικά, η αγορά στο ηλεκτρικό ρεύμα έκλεισε στα 98,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 81,08 ευρώ ανά MWh τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Κάποιοι μεγάλοι παίκτες στην αγορά για να ισορροπήσουν την κατάσταση προχώρησαν σε αναπροσαρμογές σε κάποιους τύπους τιμολογίων που έφεραν μικρές μειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις οι οποίες και έφτασαν το 4%. Στα πράσινα τιμολόγια που υπήρξαν ανατιμήσεις, αυτές κινήθηκαν από 5% μέχρι 23%.

Όπως προαναφέραμε η χαμηλότερη τιμή προέρχεται από τη ΔΕΗ, με το «πράσινο» τιμολόγιό της να έχει χρέωση 13,557 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης, απορροφώντας σημαντικό μέρος της ανόδου της χονδρικής. Η υψηλότερη χρέωση που είναι από την ΖΕΝΙΘ διαμορφώνεται στα 20,525 λεπτά ανά kWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο οι τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα κυμάνθηκαν μεταξύ 11,898 και 17,984 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 16,2 λεπτά ανά kWh, από 14,8 λεπτά τον Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο 9%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...