Αδιανόητα για άλλες εποχές πράγματα προβλέπονται από το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ενέργεια λόγω μελλοντικής διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Οι πόλεις σχεδιάζουν να δημιουργήσουν χώρους στους οποίους θα μπορούν να ζεσταίνονται οι φτωχότεροι και οι πιο ηλικιωμένοι πολίτες που δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για θέρμανση.
Οι χώροι θα λέγονται “θερμικές νησίδες”.
Μία κατάσταση την οποία αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι αυτή την πραγματικότητα την έζησαν οι Έλληνες πολίτες στην δεκαετία των μνημονίων όταν δεν άντεχαν το κόστος της θέρμανσης και περισσότεροι εξ’αυτών έκαιγαν σε τζάκια και σόμπες ό,τι έβρισκαν για να ζεσταθούν.
Αυτή η φωτογραφία δείχνει το Friedrich-Ebert-Halle στο Ludwigshafen τον Μάιο του 2020.
Εκείνη την εποχή, η πόλη είχε προετοιμαστεί να φροντίσει εδώ ασθενείς με κορωνοϊό όπως αναφέρει η Bild.
Τώρα το κτίριο πρόκειται να προετοιμαστεί ως αίθουσα θέρμανσης.
Ακόμα και τώρα, στα μέσα του καλοκαιριού, η σκέψη του χειμώνα που έρχεται προκαλεί ρίγη στους δημάρχους της Γερμανίας.
Διότι εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιήσει την απειλή του και σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, όχι μόνο το κόστος ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται αλλά τότε απειλείται και η προμήθεια!
Ως εκ τούτου, όλο και περισσότερες πόλεις συγκροτούν αυτήν τη στιγμή ομάδες κρίσης και αναπτύσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Το Ludwigshafen (Ρηνανία-Παλατινάτο) σχεδιάζει ακόμη να δημιουργήσει αίθουσες στις οποίες οι πολίτες που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα θέρμανσης να μπορούν να ζεσταθούν.
«Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια έκτακτης ανάγκης ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα», δήλωσε η δήμαρχος Jutta Steinruck (59, SPD).
Το Friedrich-Ebert-Halle θα χρησιμεύσει ως ο κεντρικός σταθμός προθέρμανσης. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν αθλητικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και συναυλίες, χρησιμοποιήθηκε ήδη ως κέντρο εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αντί για ενέσεις, θα υπάρχει δωρεάν θερμότητα στο μέλλον.
Για να «εξοικονομήσει ενέργεια βραχυπρόθεσμα και να αντιδράσει στην έλλειψη αερίου», το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος του Ντίσελντορφ, για παράδειγμα, θέλει να θερμαίνει λιγότερο το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Τα συστήματα κλιματισμού δεν θα πρέπει πλέον να κρυώνουν όσο συνήθως το καλοκαίρι και η «διαθεσιμότητα σε κουζίνες και εγκαταστάσεις υγιεινής» για ζεστό νερό θα πρέπει να μειωθεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο.
Έτσι ήταν το χειμώνα του 1929/1930: Άνεργοι σε έναν φούρνο σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο στο Βερολίνο.
Η Ρέντσμπουργκ, μία πόλη της κεντρικής Γερμανίας κοντά στο Κίελο, όπου ο χειμώνας είναι πάντα ιδιαίτερα δύσκολος, ακύρωσε το παγοδρόμιο που είχε προγραμματίσει για τη φετινή Χριστουγεννιάτικη αγορά για εξοικονόμηση ενέργειας.
Μια εκπρόσωπος είπε την Παρασκευή ότι οι μονάδες ψύξης κατανάλωναν πολλή ηλεκτρική ενέργεια, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να λείπει από αλλού. Ενόψει της προβλεπόμενης έλλειψης αερίου, αυτό θεωρείται ανεύθυνο. Άλλωστε το αέριο χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρωτοφανείς καταστάσεις αναμένεται να ζήσει η άλλοτε «πλούσια» Γερμανία.