Periodista
Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν τα ευρήματα τριών νέων δημοσκοπήσεων που «τρέχουν» παράλληλα τις τελευταίες ημέρες και αποτυπώνουν σαφές ρεύμα αποδοκιμασίας απέναντι στην κυβέρνηση από ένα κρίσιμο τμήμα του παραδοσιακού δεξιού ακροατηρίου.
Το υποθετικό –προς το παρόν– κόμμα του Αντώνη Σαμαρά καταγράφει απροσδόκητα υψηλά ποσοστά, κινούμενο μεταξύ 4,2%, 4,4% και 4,9% στην εκτίμηση ψήφου, διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που το τοποθετούσαν σε χαμηλό μονοψήφιο κάτω του 2% ή ακόμη και σε περιθωριακό ρόλο.
Η ΝΔ αιμορραγεί: Χάνει προς τα δεξιά της
Οι δημοσκόποι επισημαίνουν, η πλειονότητα των ψηφοφόρων που εκφράζουν προτίμηση προς τον Αντώνη Σαμαρά δεν προέρχεται από τα μικρότερα δεξιότερα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη ή οι Σπαρτιάτες, αλλά κατά κύριο λόγο από τη Νέα Δημοκρατία.
Πρόκειται κυρίως για απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι εκφράζουν δυσαρέσκεια είτε για την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος είτε για τη συνολική κυβερνητική πορεία μετά από 5,5 χρόνια εξουσίας.
Αντιστροφή ρόλων: Ο Σαμαράς απειλή αντί… ανάχωμα
Σε αντίθεση με προηγούμενα σενάρια που ήθελαν την πιθανή κάθοδο του πρώην πρωθυπουργού να απορροφά κυρίως ψήφους από τη δεξιά πολυκατοικία, οι τωρινές μετρήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Σαμαρά ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας αποσταθεροποίησης για τη ΝΔ, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκλογική του είσοδος στη Βουλή.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει άμεσα, ωστόσο μια τέτοια αιμορραγία, σε συνδυασμό με τη φθορά εξουσίας και την αδυναμία ευρύτερων συμμαχιών, θα μπορούσε να κάνει την τρίτη εκλογική νίκη της ΝΔ πιο δύσκολη απ’ ό,τι προεξοφλείται σήμερα.
Το μεγάλο ερώτημα: Θα το τολμήσει ο Σαμαράς;
Παρά τα ποσοστά, η μεγάλη αβεβαιότητα παραμένει: Θα προχωρήσει τελικά ο Αντώνης Σαμαράς στη δημιουργία κόμματος; Το έλλειμμα οργανωτικής δομής, η απουσία ισχυρών χρηματοδοτών και η δυσκολία πειστικής επανεμφάνισης ενός πολιτικού στα 75 του χρόνια, κάνουν πολλούς να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Ωστόσο, τα ευρήματα δίνουν πολιτική νομιμοποίηση στη φιλοδοξία και προκαλούν ήδη εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο παρακολουθεί πλέον με προσοχή – και όχι αδιαφορία – τα σενάρια επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού.