Τραμπ στρέφεται κατά Ζελένσκι: «Δεν διάβασε καν την ειρηνευτική πρόταση» – Εμπρηστικές δηλώσεις και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με Μόσχα

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί δημόσια τον Ουκρανό ηγέτη για αδιαφορία απέναντι στην αμερικανική πρόταση ειρήνης – Η Ουάσιγκτον διαπραγματεύεται ταυτόχρονα με Κίεβο και Κρεμλίνο, προκαλώντας ανησυχία για το περιεχόμενο του τελικού σχεδίου


Σε μια ακόμη δήλωση που προκαλεί πολιτικό θόρυβο διεθνώς, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για το γεγονός ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν έχει ακόμη διαβάσει» την πρόταση ειρηνευτικής διευθέτησης που η Ουάσιγκτον παρουσίασε πριν από τρεις εβδομάδες.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε αιχμές για την ουκρανική στάση, υπονοώντας ότι ο Ζελένσκι δεν προσεγγίζει με σοβαρότητα το αμερικανικό σχέδιο.

Η φράση «είμαι λιγάκι απογοητευμένος» συνοδεύτηκε από το σχόλιο ότι η Μόσχα «θα προτιμούσε να πάρει όλη τη χώρα», μια τοποθέτηση που αναδεικνύει τόσο τη σκληρή ρητορική του Τραμπ όσο και την πίεση που επιχειρεί να ασκήσει στο Κίεβο.


Παράλληλες διαπραγματεύσεις: Η Ουάσιγκτον μιλά και με Πούτιν και με Ζελένσκι

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ είχαν πρόσφατα απευθείας επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με ουκρανική πλευρά.
Η αρχική εκδοχή της πρότασης παρουσιάστηκε ως ένα κείμενο που κρίθηκε από Κίεβο και Ευρωπαίους ως υπερβολικά ευνοϊκό προς τη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε σε διαδοχικούς κύκλους διαβουλεύσεων στη Γενεύη και στη Φλόριντα για να ενσωματωθούν αλλαγές που να ανταποκρίνονται περισσότερο στις ουκρανικές απαιτήσεις.


Γουίτκοφ και Κούσνερ στη Μόσχα – ενημέρωση Πούτιν για το σχέδιο

Σημαντική παράμετρος του παρασκηνίου είναι η επίσκεψη του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ και του Τζάρεντ Κούσνερ στη Μόσχα, όπου παρουσίασαν στον Ρώσο πρόεδρο την τελευταία εκδοχή του σχεδίου.
Η κίνηση αυτή καταδεικνύει ότι ο Λευκός Οίκος επιδιώκει άμεση εμπλοκή του Κρεμλίνου στην τελική διαμόρφωση των όρων, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το κατά πόσον το τελικό πλαίσιο θα είναι ισορροπημένο.


Ένα σχέδιο που παραμένει θολό – και αμφιλεγόμενο

Παρά τις εντατικές διεργασίες, λίγα έχουν διαρρεύσει για το περιεχόμενο του τροποποιημένου κειμένου.
Η πρώτη εκδοχή θεωρήθηκε από το Κίεβο σχεδόν «απαράδεκτη», καθώς φέρεται να προσέφερε στη Μόσχα προνομιακούς όρους που δεν συνάδουν με τη θέση της Ουκρανίας μετά από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου.

Ακόμη και σήμερα, οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν στη σκιά, γεγονός που δημιουργεί δίκαιη ανησυχία:
ποιον εξυπηρετεί τελικά η αμερικανική πρόταση;
Το Κίεβο;
Τη Μόσχα;
Ή μια Ουάσιγκτον που αναζητά ταχύτερο τρόπο απεμπλοκής από τον πόλεμο;


Το συμπέρασμα: πίεση στον Ζελένσκι, άνοιγμα προς Πούτιν και αβεβαιότητα για την Ευρώπη

Η παρέμβαση Τραμπ αποκαλύπτει τρία κρίσιμα στοιχεία:

  1. Την εντατικοποίηση της πίεσης προς τον Ζελένσκι να συναινέσει σε ειρηνευτική διαπραγμάτευση.
  2. Τη συστηματική επαφή της Ουάσιγκτον με το Κρεμλίνο για τη διαμόρφωση του πλαισίου.
  3. Τις εύλογες ανησυχίες ότι το τελικό σχέδιο μπορεί να γείρει υπέρ της Μόσχας, παρά τις διακηρύξεις περί ισορροπημένης λύσης.

Η ουκρανική πλευρά βρίσκεται έτσι σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι: να αποδεχθεί έναν αμερικανικό σχεδιασμό που ακόμη αγνοεί ή να αρνηθεί ρισκάροντας να απομονωθεί διπλωματικά.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ εξελίσσεται στο πιο αμφιλεγόμενο διπλωματικό εγχείρημα της εποχής – και ότι η δημόσια επίπληξη του Ζελένσκι από τον Τραμπ ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;