Τραμπ σε Ευρωπαίους ηγέτες: «Σταματήστε να αγοράζετε ρωσικό πετρέλαιο – Χρηματοδοτείτε τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο που «χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία», ζητώντας παράλληλα οικονομική πίεση και προς την Κίνα


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες, καλώντας τους να σταματήσουν άμεσα την αγορά ρωσικού πετρελαίου, το οποίο, όπως είπε, χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Ο Τραμπ παρενέβη μετά από πρόσκληση στη συνάντηση της «Συμμαχίας των Προθύμων», με επικεφαλής τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όπου συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της άμυνας της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.


Το μήνυμα του Τραμπ: «Χρηματοδοτείτε τη Μόσχα»

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ τόνισε:

«Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο που χρηματοδοτεί τον πόλεμο — καθώς η Ρωσία έλαβε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις καυσίμων από την ΕΕ σε ένα χρόνο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι η οικονομική αιμορραγία της Ευρώπης προς τη Ρωσία υπονομεύει τις ίδιες τις κυρώσεις και επιτρέπει στο Κρεμλίνο να διατηρεί τον πολεμικό του μηχανισμό.


Η Κίνα στο κάδρο της αμερικανικής πίεσης

Ο Τραμπ δεν περιορίστηκε στη Ρωσία. Ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ασκήσουν οικονομική πίεση και στην Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι στηρίζει έμμεσα τις πολεμικές προσπάθειες της Μόσχας μέσω χρηματοδοτικών ροών και εμπορικών συναλλαγών.

Η τοποθέτησή του σηματοδοτεί μια νέα αμερικανική στρατηγική, που επιχειρεί να εμπλέξει την Ευρώπη σε διπλό μέτωπο πίεσης, τόσο απέναντι στη Ρωσία όσο και στην Κίνα.


Το μήνυμα ενότητας της Δύσης

Η παρέμβαση Τραμπ ενισχύει την εικόνα μιας ενωμένης Δύσης που αναζητά πιο αποφασιστικά βήματα στήριξης προς την Ουκρανία. Ωστόσο, η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και οι πολύπλοκες σχέσεις με την Κίνα καθιστούν την υλοποίηση των αμερικανικών πιέσεων ιδιαίτερα δύσκολη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας