Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα «βοηθήσουν» την Ευρώπη με εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – Σχέδιο για τριμερή με Πούτιν

Ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα «βοηθήσουν» την Ευρώπη με εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης με τον Πούτιν


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε σήμερα τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, σε μια συνάντηση που από την πρώτη στιγμή φάνηκε να έχει διαφορετικό τόνο σε σχέση με την εκρηκτική προηγούμενη. Ο Τραμπ έσφιξε το χέρι του Ζελένσκι, τον επαίνεσε για το κοστούμι που φορούσε αντί για τη γνωστή στρατιωτική περιβολή, ενώ επανέλαβε δύο φορές το μήνυμά του: «Αγαπάμε τον ουκρανικό λαό».


ΗΠΑ και Ευρώπη στο τραπέζι των εγγυήσεων ασφαλείας

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να «βοηθήσουν» την Ευρώπη, προσφέροντας εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Αν και δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, άφησε σαφές μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον θα «εμπλακεί» στην αρχιτεκτονική ασφαλείας που αναζητά η Δύση.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεση στήριξη: «Χρειάζεται να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, να σταματήσουμε τη Ρωσία και χρειαζόμαστε στήριξη από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε, ενώ φρόντισε να ευχαριστήσει προσωπικά τον Τραμπ για τις «προσπάθειές του να βάλει τέλος στη σφαγή».


Προς τριμερή με Πούτιν – Τηλεφωνική επικοινωνία εντός της ημέρας

Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το πέρας των συναντήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Ουάσινγκτον. Δήλωσε μάλιστα ότι επιθυμεί να οργανώσει μια τριμερή συνάντηση με Ζελένσκι και Πούτιν «εφόσον όλα πάνε καλά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί ρεαλιστικό έναν συμβιβασμό.


Ισχυρή διεθνής παρουσία στην Ουάσινγκτον

Στη σύνοδο που οργανώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στην αμερικανική πρωτεύουσα συμμετέχουν κορυφαίοι ηγέτες της Δύσης: η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιταλίας Κιρ Στάρμερ και Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και οι πρόεδροι Εμανουέλ Μακρόν (Γαλλία) και Αλεξάντερ Στουμπ (Φινλανδία), αλλά και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Η παρουσία τόσων ηγετών καταδεικνύει ότι οι διαβουλεύσεις για το ουκρανικό βρίσκονται σε καθοριστική καμπή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...