Τραμπ για Βενεζουέλα: «Θα μείνουμε για πολύ καιρό» – Η ανοικοδόμηση με αμερικανικούς όρους και το αίμα της εισβολής

Σε μια κυνική συνέντευξη στους New York Times ο Αμερικανός πρόεδρος προαναγγέλλει μακροχρόνια κηδεμονία της χώρας – Το πετρέλαιο ως λάφυρο και η αποκάλυψη για 100 νεκρούς από την επιδρομή του Σαββάτου


Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν σύντομα τη Βενεζουέλα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «μόνο ο χρόνος θα πει» για πόσο θα διαρκέσει η αμερικανική επιτήρηση, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι η παραμονή τους θα είναι «πολύ περισσότερο» από έναν χρόνο.

Το σχέδιο του Τραμπ για την «ανοικοδόμηση» της χώρας βασίζεται στην απροκάλυπτη εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου. «Θα την ανοικοδομήσουμε με πολύ κερδοφόρο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο και θα παίρνουν πετρέλαιο». Στόχος της Ουάσινγκτον είναι η μείωση των διεθνών τιμών του αργού, ενώ ταυτόχρονα η Βενεζουέλα θα εξαναγκαστεί να αγοράζει αποκλειστικά αμερικανικά προϊόντα με τα έσοδα που θα της επιτρέπεται να έχει.


Η «συνθηκολόγηση» της Ντέλσι Ροντρίγκες και οι απαιτήσεις της Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η επικοινωνία με την κυβέρνηση της προσωρινής προέδρου Ντέλσι Ροντρίγκες εξελίσσεται εξαιρετικά καλά για τα αμερικανικά συμφέροντα. «Μας δίνουν όλα όσα αισθανόμαστε πως είναι απαραίτητα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Καράκας ανταποκρίνεται πλήρως στις πιέσεις μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη διύλιση και πώληση 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που παρέμεναν αδιάθετα λόγω του αποκλεισμού, μια κίνηση που σηματοδοτεί τον πλήρη συντονισμό της Ροντρίγκες με τον Λευκό Οίκο. Ουσιαστικά, η Ουάσινγκτον υπαγορεύει πλέον τους όρους της οικονομικής επιβίωσης της χώρας, με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας που η Βενεζουέλα έχει «απελπιστική ανάγκη».


Ο τραγικός απολογισμός της επιδρομής: 100 νεκροί και τραυματίες

Ενώ ο Τραμπ μιλά για κέρδη και ανοικοδόμηση, ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Ντιοσντάντο Καμπέγιο, αποκάλυψε το βράδυ της Τετάρτης το πραγματικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τον Καμπέγιο, 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική επιδρομή του Σαββάτου που οδήγησε στην ανατροπή και τη σύλληψη του Μαδούρο.

Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως είναι ανατριχιαστικές:

  • Πολλά μέλη της προσωπικής ασφάλειας του Μαδούρο φέρονται να εκτελέστηκαν «εν ψυχρώ».
  • Η Κούβα επιβεβαίωσε τον θάνατο 32 μελών των ενόπλων δυνάμεών της που βρίσκονταν στο Καράκας.
  • Ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο τραυματίστηκε στο πόδι, ενώ η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της βίαιης επιχείρησης.

Παρά το κλίμα «συνεργασίας» που καλλιεργεί ο Τραμπ, η Ντέλσι Ροντρίγκες κήρυξε εβδομάδα πένθους για τα θύματα της επιδρομής, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στον εθνικό θρήνο και την ολοκληρωτική εξάρτηση από τις ΗΠΑ που εγκαθιδρύεται πλέον με τη βία των όπλων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;