Το CNN αποκαλύπτει: Η Ουκρανία πίσω απο την επίθεση στο Κρεμλίνο με drones

Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών εντός της Ρωσίας που εργάζονται για να πραγματοποιήσουν πράξεις δολιοφθοράς εναντίον ρωσικών στόχων και έχει αρχίσει να τους παρέχει drones για να οργανώνουν επιθέσεις, αναφέρει σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του το CNN.

Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει πως η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, με αποκορύφωμα το περιστατικό στο Κρεμλίνο προ εβδομάδων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτοί οι φιλοουκρανοί πράκτορες εντός της Ρωσίας πραγματοποίησαν μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχε στόχο το Κρεμλίνο στις αρχές Μαΐου, εκτοξεύοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το εσωτερικό της Ρωσίας αντί να τα πετάξουν από την Ουκρανία στη Μόσχα.

Δεν είναι σαφές αν άλλες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες -συμπεριλαμβανομένης μιας που στόχευε μια κατοικημένη γειτονιά κοντά στη Μόσχα και ενός άλλου χτυπήματος σε διυλιστήρια πετρελαίου στη νότια Ρωσία- εκτοξεύθηκαν επίσης από το εσωτερικό της Ρωσίας ή διεξήχθησαν από αυτό το δίκτυο φιλο-ουκρανών πρακτόρων, αναφέρει το CNN.

Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει πυρήνες σαμποτέρ εντός της Ρωσίας που αποτελούνται από ένα μείγμα φιλο-ουκρανών συμπαθούντων και πρακτόρων καλά εκπαιδευμένων σε αυτό το είδος πολέμου. Η Ουκρανία πιστεύεται ότι τους έχει προμηθεύσει με ουκρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να πουν με βεβαιότητα πώς η Ουκρανία κατάφερε να περάσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πίσω από τις εχθρικές γραμμές, αλλά δύο από τις πηγές δήλωσαν στο CNN ότι έχει δημιουργήσει καλά προστατευμένες διαδρομές λαθρεμπορίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, όπου θα μπορούσαν στη συνέχεια να συναρμολογηθούν.

«Τα μετρητά κάνουν θαύματα»

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών σημείωσε ότι τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα είναι τεράστια και πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, γεγονός που τα καθιστά προσιτά για λαθρεμπόριο – κάτι που, όπως είπε ο αξιωματούχος, οι Ουκρανοί κάνουν για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας που βρίσκονται σε πόλεμο με τις φιλορωσικές δυνάμεις.

«Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι πρόκειται για μια περιφερειακή περιοχή της Ρωσίας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Η επιβίωση είναι το πρόβλημα όλων, οπότε τα μετρητά κάνουν θαύματα».

Το ποιος ακριβώς ελέγχει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι επίσης σκοτεινό, δήλωσαν οι πηγές στο CNN, αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι εμπλέκονται στοιχεία εντός της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει θέσει γενικές παραμέτρους για το τι επιτρέπεται να κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας του, είπαν δύο από τις πηγές, αλλά δεν απαιτεί κάθε επιχείρηση την υπογραφή του.

Κληθείς να σχολιάσει, ένας εκπρόσωπος του επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας υπέδειξε στο CNN ότι οι μυστηριώδεις εκρήξεις και οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εσωτερικό της Ρωσίας θα συνεχιστούν.

Τον τελευταίο χρόνο υπήρξε μια σταθερή ροή μυστηριωδών πυρκαγιών και εκρήξεων στο εσωτερικό της Ρωσίας, με στόχο αποθήκες πετρελαίου και καυσίμων, σιδηροδρόμους, γραφεία στρατολόγησης, αποθήκες και αγωγούς. Αλλά οι αξιωματούχοι έχουν παρατηρήσει μια αύξηση αυτών των επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, αρχής γενομένης με την επίθεση στο κτίριο του Κρεμλίνου. Φαίνεται να είναι «το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης προσπάθειας» των Ουκρανών να δημιουργήσουν την υποδομή για τέτοιου είδους σαμποτάζ, δήλωσε μία από τις πηγές που γνωρίζουν τις πληροφορίες.

«Υπάρχει εδώ και μήνες μια αρκετά συνεπής πίεση από ορισμένους στην Ουκρανία να γίνουν πιο επιθετικοί», δήλωσε το πρόσωπο αυτό, μιλώντας ανώνυμα λόγω της ευαισθησίας των αμερικανικών πληροφοριών. «Και σίγουρα υπήρξε κάποια προθυμία σε ανώτερα επίπεδα. Η πρόκληση ήταν πάντα η ικανότητά τους να το κάνουν».

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, έχει σταθερά προτείνει μερικά από τα πιο θρασύτατα σχέδια για επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας και αξίες συμβολικές πράξεις, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στο διαδίκτυο νωρίτερα φέτος αποκάλυψαν ότι η CIA προέτρεψε τον Μπουντάνοφ να «αναβάλει» τις επιθέσεις κατά της Ρωσίας στην επέτειο της εισβολής της στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Washington Post. Ο Μπουντάνοφ συμφώνησε με το αίτημα της CIA, φέρεται να ανέφεραν τα απόρρητα έγγραφα. Αλλά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν κοντά στη Μόσχα στις 28 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την επέτειο ενός έτους από τον πόλεμο.

Μια άλλη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε και περιήλθε στην κατοχή του CNN, η οποία προέρχεται από την υπηρεσία πληροφοριών σημάτων, αναφέρει ότι ο Ζελένσκι στα τέλη Φεβρουαρίου «πρότεινε να χτυπηθούν ρωσικές θέσεις ανάπτυξης στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας» με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει όπλα μεγάλου βεληνεκούς ικανά να φτάσουν τόσο μακριά.

Δεν είναι σαφές αν το σχέδιο αυτό προχώρησε, αλλά οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια Ροστόφ έχουν πάρει φωτιά αφού χτυπήθηκαν από ύποπτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο – επιθέσεις που η Ρωσία ερευνά τώρα και έχει κατηγορήσει για «εγκληματικές ενέργειες από τους ένοπλους σχηματισμούς της Ουκρανίας».

«Το μόνο που θα σχολιάσω είναι ότι σκοτώνουμε Ρώσους», δήλωσε ο Μπουντάνοφ στο Yahoo News τον περασμένο μήνα, όταν ρωτήθηκε για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σκότωσε την κόρη μιας εξέχουσας ρωσικής πολιτικής προσωπικότητας στα προάστια της Μόσχας πέρυσι. Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτίμησε ότι η επιχείρηση αυτή είχε εγκριθεί από στοιχεία εντός της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Και θα συνεχίσουμε να σκοτώνουμε Ρώσους οπουδήποτε στον κόσμο μέχρι την πλήρη νίκη της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Μπουντάνοφ.

Μια έξυπνη στρατιωτική στρατηγική

Δημόσια, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ καταδίκασαν τα πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου. Αλλά μιλώντας κατ’ ιδίαν στο CNN, Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι διασυνοριακές επιθέσεις αποτελούν μια έξυπνη στρατιωτική στρατηγική που θα μπορούσε να εκτρέψει τους ρωσικούς πόρους στην προστασία του δικού της εδάφους, καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για μια μεγάλη αντεπίθεση.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία έχει «το δικαίωμα να προβάλει δύναμη πέρα από τα σύνορά της για να υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να προβάλει δύναμη στην ίδια την Ουκρανία. Οι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι πέρα από τα σύνορά της αναγνωρίζονται διεθνώς ως μέρος της αυτοάμυνας ενός έθνους… Θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό».

Ο Γάλλος αντιναύαρχος Νίκολας Βαζούρ, επικεφαλής επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι οι επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι απλώς «μέρος του πολέμου» και προσφέρουν μια ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα στον πληθυσμό της Ρωσίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, εξάλλου, έχουν πει κατ’ ιδίαν ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, επειδή είναι μια καλή τακτική αντιπερισπασμού που αναγκάζει τη Ρωσία να ανησυχεί για τη δική της ασφάλεια στο εσωτερικό της, σύμφωνα με αμερικανική πηγή που μίλησε με Ουκρανούς αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες.

Σε μια ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι επιθέσεις φιλο-ουκρανικών αντάρτικων ομάδων και οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη συνοριακή περιοχή του Μπέλγκοροντ έχουν αναγκάσει τη Ρωσία να αναπτύξει «όλο το φάσμα της στρατιωτικής δύναμης πυρός στο έδαφός της».

«Οι Ρώσοι διοικητές αντιμετωπίζουν τώρα ένα οξύ δίλημμα», ανέφερε η ενημέρωση, «για το αν θα ενισχύσουν τις άμυνες στις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας ή θα ενισχύσουν τις γραμμές τους στην κατεχόμενη Ουκρανία».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...