Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται για περίπου το ένα τρίτο της αύξησης των λογαριασμών των νοικοκυρίων για τα τρόφιμα από το 2019, που αντιστοιχεί σε περίπου 250 στερλίνες, ανακοίνωσαν ερευνητές του London School of Economics και άλλων πανεπιστημίων.
Εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Βρετανία δίνει μάχη με τον πληθωρισμό, ο οποίος ενισχύεται εν μέρει από την υψηλότερη άνοδο των τιμών των τροφίμων που έχει καταγραφεί από το 1977, με τις εν λόγω τιμές να έχουν αυξηθεί περισσότερο από 19% μέσα στον περασμένο χρόνο.
Αν και το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν μια συμφωνία που επιτρέπει να διεξάγεται χωρίς δασμούς το εμπόριο των τροφίμων, φραγμοί στις εξαγωγές και τις εισαγωγές με τη μορφή της γραφειοκρατίας, γνωστοί ως μη δασμολογικοί φραγμοί, προκαλούν καθυστερήσεις και υψηλότερα κόστη.
Η μελέτη του Κέντρου Οικονομικής Επίδοσης (CEP) συνέκρινε τις αλλαγές των τιμών στα προϊόντα τροφίμων που εισήχθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις τιμές των τροφίμων που εισήχθησαν από πιο μακριά.
Πριν από το Brexit, οι τιμές αυτών των προϊόντων κατέγραφαν παρόμοιες τάσεις, αλλά μετά το Brexit υπήρξε σχετική αύξηση των τιμών των προϊόντων που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στις εισαγωγές από την ΕΕ, αναφέρεται στη μελέτη, και αυτό συνεχίσθηκε το 2023.
Από τη μελέτη διαπιστώθηκε πως από τον Ιανουάριο 2022 ως το Μάρτιο 2023, η τιμή των προϊόντων τροφίμων, τα οποία ήταν εκτεθειμένα στο Brexit, αυξήθηκαν κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτά που δεν ήταν.
Όταν ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος στις τιμές των τροφίμων από το Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν η Βρετανία αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ, οι ερευνητές υπολόγισαν το κόστος του Brexit για τα βρετανικά νοικοκυριά σε 6,95 δισεκ. στερλίνες (8 εκατ. ευρώ) ή 250 στερλίνες ανά νοικοκυριό.
Από το Δεκέμβριο 2019 ως το Μάρτιο 2023, σύμφωνα με τη μελέτη οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25 ποσοστιαίες μονάδες.
«Η ανάλυσή μας δείχνει πως, αν δεν υπήρχε το Brexit, ο αριθμός αυτός θα ήταν 8 ποσοστιαίες μονάδες (30%) χαμηλότερος», αναφέρει το CEP.
Προϊόντα με υψηλούς μη δασμολογικούς φραγμούς, όπως το κρέας και το τυρί που εισάγονται από την ΕΕ, κατέγραψαν αυξήσεις στις τιμές τους περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες απ’ ό,τι παρόμοια προϊόντα που δεν ήταν εκτεθειμένα στο Brexit μετά τον Ιανουάριο 2021, όταν άρχισε η ισχύς η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας (TCA) της Βρετανίας με την ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ υποστήριξε πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρξε αποτυχία, αποκρούοντας επικρίσεις από εξέχοντες ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς σχετικά με τον τρόπο που εφαρμόσθηκε το Brexit.
Η καθαρή μετανάστευση έφθασε τα 606.000 άτομα το 2022, καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ
Η καθαρή μετανάστευση προς τo Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) έφθασε τους 606.000 ανθρώπους πέρυσι, αριθμό που αποτελεί υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, αυξάνοντας την πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα τη μειώσει.
Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πολίτες χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων των προσφύγων βάσει προγραμμάτων της βρετανικής κυβέρνησης για τη χορήγηση βίζας σε Ουκρανούς και εκείνων που μεταναστεύουν για δουλειά και σπουδές, ανέφερε το Γραφείο Στατιστικής (Office for National Statistics — ONS).
«Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί, απλώς», δήλωσε ο Σούνακ στο δίκτυο ITV News μετά τη δημοσιοποίση των στοιχείων.
Αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι ξένοι φοιτητές δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να φέρνουν μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα.
Τα ψηλά επίπεδα νόμιμης μετανάστευσης κυριαρχούν επί χρόνια στον πολιτικό διάλογο στη Βρετανία και το θέμα ήταν ένας από τους κύριους λόγους του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016.
Για περισσότερο από μία δεκαετία διαδοχικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών υπόσχονται να μειώσουν τη μετανάστευση — κάποια φορά θέτοντας ως στόχο έναν καθαρό αριθμό κάτω από τις 100.000.
Όμως τα στοιχεία του ONS που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν πως ο καθαρός αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στη Βρετανία στη διάρκεια του περασμένου έτους (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022) ανέρχεται σε 606.000.
«Οι κύριοι λόγοι για την αύξηση ήταν οι άνθρωποι που έρχονται στο ΗΒ από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, για εργασία, σπουδές και για ανθρωπιστικούς λόγους, περιλαμβανομένων εκείνων που φθάνουν από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Τζέι Λίντοπ, διευθυντής του Κέντρου για τη Διεθνή Μετανάστευση στο ONS.
Ο Λίντοπ δήλωσε πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η μετανάστευση έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.
Προηγούμενα στοιχεία για το 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2022 έδειχναν καθαρό αριθμό 504.000 και αυτό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στην τελευταία ανακοίνωση φθάνοντας επίσης τις 606.000.
Οι επικεφαλής της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Brexit υποστήριζαν πως η αποχώρηση από την ΕΕ θα έδινε στη Βρετανία μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων της και πολλοί που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης έχουν επικαλεστεί την υψηλή μετανάστευση και την πίεση που λένε πως θέτει στις δημόσιες υπηρεσίες ως έναν παράγοντα για την απόφασή τους.
Όμως τα τελευταία χρόνια η Βρετανία έχει δημιουργήσει προγράμματα βίζας για ανθρώπους στην Ουκρανία και την πρώην αποικία της Χονγκ Κονγκ, ενώ εταιρίες σε τομείς όπως η μηχανολογία, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες τροφοδοσίας (κέτερινγκ) έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να προσλάβουν προσωπικό από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές αφίξεις το 2022 ήταν γύρω στα 1,16 εκατομμύρια, ενώ 557.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα. Το ONS ανέφερε πως 925.000 από εκείνους που έφθασαν το 2022 ήταν από χώρες εκτός ΕΕ, 151.000 ήρθαν από την ΕΕ και 88.000 ήταν Βρετανοί πολίτες.
Εκτιμά πως το 2022 βάσει των ειδικών σχεδίων βίζας υπήρχαν 114.000 μακροπρόθεσμες αφίξεις από την Ουκρανία και 52.000 από το Χονγκ Κονγκ.
Η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία το 2015, τη χρονιά πριν από το δημοψήφισμα, ήταν 329.000 άτομα.
Ο Σούνακ έχει δεσμευθεί επίσης να καταστείλει την παράνομη μετανάστευση μετά τις αφίξεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων με μικρά σκάφη διασχίζοντας τη Μάγχη από την ηπειρωτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.