Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για το τέλος του πολέμου με στην Ουκρανία

Οι 2 βασικοί σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ του παρουσίασαν σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το οποίο περιλαμβάνει τη δήλωση στην Ουκρανία ότι θα λάβει περισσότερα αμερικανικά όπλα μόνο αν ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι ΗΠΑ θα προειδοποιούσαν ταυτόχρονα τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε άρνηση να διαπραγματευτεί θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο απόστρατος αντιστράτηγος Κιθ Κέλογκ, ένας από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονήθηκε από τον Kellogg και τον Fred Fleitz, οι οποίοι διετέλεσαν και οι δύο επιτελάρχες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021, θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός με βάση τις επικρατούσες γραμμές μάχης κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Όπως αποκαλύπτει το reuters, παρουσίασαν τη στρατηγική τους στον Τραμπ και ο πρώην πρόεδρος ανταποκρίθηκε θετικά, δήλωσε ο Fleitz. «Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτήν ή ότι συμφώνησε με κάθε λέξη της, αλλά ήμασταν ευχαριστημένοι που πήραμε την ανταπόκριση που πήραμε», είπε. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Στίβεν Τσανγκ, δήλωσε ότι μόνο οι δηλώσεις που γίνονται από τον Τραμπ ή από εξουσιοδοτημένα μέλη της εκστρατείας του θα πρέπει να θεωρούνται επίσημες.

Η στρατηγική που περιέγραψαν οι Kellogg και Fleitz είναι το πιο λεπτομερές σχέδιο που έχουν εκπονήσει μέχρι στιγμής συνεργάτες του Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να διευθετήσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν νικήσει τον πρόεδρο Joe Biden στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αν και δεν έχει συζητήσει λεπτομέρειες.

Η πρόταση θα σηματοδοτούσε μια δραματική αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τον πόλεμο και θα αντιμετώπιζε την αντίθεση των Ευρωπαίων συμμάχων και εντός του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τραμπ. Το Κρεμλίνο και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό του σχεδίου.

«Stop» στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Kellogg δήλωσε ότι θα ήταν ζωτικής σημασίας να προσέλθουν γρήγορα η Ρωσία και η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές.

«Λέμε στους Ουκρανούς: Πρέπει να έρθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν δεν έρθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα στερέψει, είπε. Και λέμε στον Πούτιν: Πρέπει να έρθει στο τραπέζι και αν δεν έρθεις στο τραπέζι, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς ό,τι χρειάζονται για να σε σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης».

Σύμφωνα με το ερευνητικό τους έγγραφο, η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να δελεαστεί να καθίσει στο τραπέζι με την υπόσχεση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ που θα αναβαλλόταν για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι γραμμές του μετώπου ελάχιστα μετακινήθηκαν από τα τέλη εκείνου του έτους, παρά τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές σε αδυσώπητες μάχες χαρακωμάτων, τις πιο αιματηρές μάχες στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Fleitz δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται να παραχωρήσει επίσημα εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου τους. Παρόλα αυτά, είπε, η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακτήσει τον ουσιαστικό έλεγχο όλων των εδαφών της στο εγγύς μέλλον.
«Η ανησυχία μας είναι ότι αυτό έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νέων ανδρών», είπε.

Μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, δήλωσαν οι Kellogg και Fleitz. Ο Fleitz πρόσθεσε ότι «ο εξοπλισμός της Ουκρανίας μέχρι τα δόντια» θα ήταν πιθανότατα ένα βασικό στοιχείο αυτού.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τραμπ Τσιούνγκ. «Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ ήταν πρόεδρος. Τόσο λυπηρό».

Η εκστρατεία του Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται να σταθεί απέναντι στον Πούτιν. «Ο Ντόναλντ Τραμπ επαινεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν με κάθε ευκαιρία και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στον Πούτιν ή να υπερασπιστεί τη δημοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Τζέιμς Σίνγκερ.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι επιφυλακτικοί στο να πληρώσουν για περισσότερους πόρους στην Ουκρανία στο πλαίσιο του σχεδίου. Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από την εισβολή της Μόσχας.

«Αυτό που (οι υποστηρικτές του Τραμπ) θέλουν να κάνουν είναι να μειώσουν τη βοήθεια, αν όχι να κλείσουν τη στρόφιγγα», δήλωσε ο Charles Kupchan, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Πούτιν δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί εάν η Ουκρανία συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τέσσερις ανατολικές και νότιες επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, οι Γάλλοι και Βρετανοί πρεσβευτές επανέλαβαν την άποψή τους ότι η ειρήνη μπορεί να επιδιωχθεί μόνο όταν η Ρωσία αποσυρθεί από το ουκρανικό έδαφος, μια θέση που συμμερίζεται το Κίεβο.

Αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι το σχέδιο των Kellogg και Fleitz θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα το πάνω χέρι στις συνομιλίες.

«Αυτό που περιγράφει ο Κέλογκ είναι μια διαδικασία που κλίνει προς την κατεύθυνση της παραχώρησης από την Ουκρανία όλων των εδαφών που κατέχει τώρα η Ρωσία», δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντ, πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών που ασχολήθηκε με τη ρωσική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε podcast την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεσμεύσει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν έχει πιέσει σταθερά για περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία και η κυβέρνησή του υποστηρίζει την ενδεχόμενη ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Μπάιντεν και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν 10ετή διμερή συμφωνία ασφάλειας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ