Τις επόμενες ημέρες, η Δαμασκός αναμένει τον Τούρκο πρόεδρο που θα επισφραγίσει με την παρουσία του τον ρόλο κηδεμόνα που ανέλαβε να παίξει η Τουρκία για τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Από τους πιο σημαντικούς διακηρυγμένους στόχους του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι η ανοικοδόμηση της Συρίας και υπουργός-κλειδί για αυτό αναδύεται τώρα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου. «Η Συρία χρειάζεται τα πάντα για να κάνει μια νέα αρχή» δήλωσε ο Ουράλογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος υπουργός αναγνώρισε τη στρατηγική θέση της Συρίας ως πύλης προς τη Μεσόγειο, αλλά σημείωσε ότι τα λιμάνια της δεν έχουν αναπτυχθεί και προανήγγειλε αποφασιστικές προσπάθειες για συγκεκριμένες επενδύσεις. «Φυσικά, θα κάνουμε μια συμφωνία ναυτικής δικαιοδοσίας», είπε, «πιθανώς, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Γαλάζια Πατρίδα». Πρόσθεσε δε ότι «όταν έρθει η ώρα, οι αρμόδιοι θεσμοί μας θα λάβουν θέση επί τούτου». Δηλώνοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την αρμοδιότητα τόσο της Συρίας όσο και της Τουρκίας, είπε ότι «Μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει στις δύο χώρες να διευρύνουν την περιοχή επιρροής τους στην ενεργειακή εξερεύνηση πετρελαίου και υδρογονανθράκων στην περιοχή και, ως δυο χώρες, θα μοιραστούμε ή θα επεκτείνουμε κάθε είδους δικαιοδοσία λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο». Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία που άπτεται των διεθνών σχέσεων της Τουρκίας και της Συρίας δεν θα μπορούσε να γίνει με μια προσωρινή διοίκηση στη Συρία. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Ουράλογλου επιφυλάχτηκε για τον χρόνο εφαρμογής του σχεδίου λέγοντας ότι «πρώτα από όλα πρέπει να υπάρξει μια σταθερή πολιτική εξουσία».
Πυκνή ατζέντα έργων και δράσεων
Στο μεταξύ όμως πολλά άλλα έργα θα δρομολογηθούν. Ο Ουράλογλου ανακοίνωσε μια πυκνή ατζέντα έργων και δράσεων έκτακτης ανάγκης. Εξήγγειλε την αποκατάσταση της λειτουργίας των αεροδρομίων, σιδηροδρόμων και οδικών δικτύων, αλλά και των τηλεφωνικών δικτύων και του διαδικτύου. «Η Συρία σε σύγκριση με την Τουρκία είναι 20-30 χρόνια πίσω, ακόμα και το χαρτονόμισμά τους το τύπωνε η Ρωσία», είπε ο Ουράλογλου, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία πιθανότατα θα είναι σε θέση να παράσχει υποστήριξη και σε αυτό το θέμα.