Το σχέδιο Μακρόν για ειρήνη στην Ουκρανία απειλεί με διάλυση την Ευρώπη

Το σχέδιο του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για την ειρήνη στην Ουκρανία, απειλεί με διάλυση την Ευρώπη εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τη στιγμή που εκφράζεται έντονος σκεπτικισμός σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη για το μεσολαβητικό ρόλο της Κίνας και ενώ ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν πως η ουκρανική κρίση θα διαρκέσει καθ’όλη τη διάρκεια του 2023 και ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και το 2024.

Οι πρωτοβουλίες Macron

Μετά το πρόσφατο ταξίδι του στο Πεκίνο, ο Macron είχε αναφέρει πως «ποντάρει» στην Κίνα και στον πρόεδρο της Xi Jinping προκειμένου να επαναφέρουν στην πραγματικότητα τη Ρωσία και να μεσολαβήσουν έτσι ώστε να υπάρξει κατάπαυση πυρός και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μάλιστα ο Macron έχει δώσει σχετική εντολή και στο σύμβουλο του Emmanuel Bonne να συνεργαστεί με τον επικεφαλής του γραφείου του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), Wang Yi, για την ανάπτυξη ενός προγράμματος που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Στόχος των πρωτοβουλιών αυτών είναι οι συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών να αρχίσουν ήδη από αυτό το καλοκαίρι.

Ενστάσεις Ευρωπαίων

Και ενώ η Ρωσία διαμηνύει πως δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με αυτές τις κινήσεις του Macron, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν το σχέδιο του Γάλλου προέδρου για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης με παρέμβαση της Κίνας, τονίζοντας πως μια τέτοια στρατηγική απειλεί με διάσπαση την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η κριτική επικεντρώνεται στο ότι η στρατηγική που προτείνει ο Macron είναι πρόωρη και θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα.

Σύγχυση για τα εδάφη

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι το να γίνουν διαπραγματεύσεις εντός του καλοκαιριού μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, με τη μεσολάβηση της Κίνας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγχυση όσον αφορά τις εδαφικές διεκδικήσεις, και κυρίως στην «απαίτηση της Ουκρανίας να παραιτηθεί η Ρωσία από όλες τις αξιώσεις της επί των ουκρανικών εδαφών».

Σκεπτικισμός για την Κίνα

Επιπλέον, Ευρωπαίοι πολιτικοί εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για τη μεσολάβηση της Κίνας, αμφισβητώντας ανοιχτά το κατά πόσο είναι ουδέτερο το Πεκίνο απέναντι στην ουκρανική κρίση και δεδομένης της «απεριόριστης φιλίας» του προέδρου της, Xi Jinping με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.

Αντίδραση Γερμανίας

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Πεκίνο, στην Κίνα βρέθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, η οποία άσκησε δριμεία κριτική στην Κίνα για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση, ενώ και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Christian Lindner χαρακτήρισε «αφελή» την έκκληση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει στρατηγική αυτονομία έναντι των ΗΠΑ.
«Η ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φοβάμαι ότι είναι αφελής.
Η ασφάλεια σε ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς το στρατηγικό πυρηνικό δυναμικό των Ηνωμένων Πολιτειών τουλάχιστον είναι αδιανόητη» είχε αναφέρει ο Lindner.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...