Το στοιχείο των δημοσκοπήσεων που δεν πρόσεξε κανείς: Με την ελπίδα ο Κασσελάκης, με τον τρόμο ο Μητσοτάκης (pics)

Η Πυθία αποκαλύπτει

Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο, την περίοδο που προηγήθηκε των ευρωεκλογών, οι δημοσκοπήσεις βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τα συστημικά ΜΜΕ, τα ΜΜΕ που ταΐζονται από το καθεστώς Μητσοτάκη για να συσκοτίζουν την πραγματικότητα, να κρύβουν την αλήθεια και να προπαγανδίζουν όσα είναι αρεστά στην κυβέρνηση, μας βομβάρδισαν με δημοσκοπήσεις οι οποίες στην… επικεφαλίδα τους εστίαζαν στο εύρος της διαφοράς ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Αντικειμενικά, αυτό το εύρος στο οποίο εστιάζουν δεν λέει κάτι σημαντικό στην παρούσα συγκυρία. Το μοναδικό που προσφέρει είναι να δημιουργεί κλίμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα ποσοστά της κατρακυλούν. Δεν είναι και λίγο από το 41% να φτάνει κανείς στο 16% στην πρόθεση ψήφου και οι δημοσκόποι να δίνουν αγώνα να τραβήξουν το ποσοστό αυτό προς τα πάνω ώστε να κάνουν το χατίρι του Μητσοτάκη στην εκτίμηση ψήφου.

Λοιπόν. Ο Μητσοτάκης άγχεται για το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ ανεξαρτήτως της διαφοράς που θα προκύψει με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο Μητσοτάκης θα προτιμούσε αύριο να έχει ένα 35% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ, παρά ένα 29% έναντι 13% του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ. Η αποσυσπείρωση τον έχει τρομοκρατήσει. Η δυσαρέσκεια θα γίνει μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια και δύσκολα θα η Νέα Δημοκρατία θα επιστρέψει σε ποσοστά συσπείρωσης τέτοια που θα μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις νέας επικράτησης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης από την πλευρά του, ο οποίος είναι φρέσκος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε πρόσφατα από εσωκομματικές συμπληγάδες, θα πρέπει να έχει ως αντικειμενικό σκοπό σε αυτές τις ευρωεκλογές να πιάσει ένα ποσοστό πάνω από το 17%. Οι δημοσκόποι λένε ότι υπό προϋποθέσεις θα αγγίξει ακόμη και το 21%. Σε κάθε περίπτωση το βράδυ των ευρωεκλογών θα είναι ευχαριστημένος καθώς θα έχει βάλει τις βάσεις για τις επόμενες εθνικές εκλογές, στις οποίες θα ηττηθεί η ΝΔ.

Τα στοιχεία που παρουσίασα ενδεικτικά πιο πάνω αποτελούν την αφετηρία για τις πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μέχρι το 2027, τότε που ο Στέφανος Κασσελάκης θα ορκιστεί πρωθυπουργός. Οι έμπειροι “παίκτες” των επιτελείων, ακόμη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και ρίχνουν την προσοχή τους, όχι τόσο σε όσα θα σηματοδοτήσει το αυριανό εκλογικό αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα, αλλά στις μεσο – μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει. Εξετάζουν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με ορίζοντας τις εθνικές εκλογές, παράλληλα με την προσεκτική ανάλυση της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος.

Ενδιαφέρουσες είναι δύο κάρτες που ξεχώρισα από την τελευταία έρευνα της MRB.

Ραβδόγραμμα από την έρευνα της MRB
για τις λέξεις που ταιριάζουν περισσότερο στον Κυριάκο Μητσοτάκη:
Δυσαρέσκεια: 56,3%
Αδιαφορία: 29,5%
Προσδοκία: 21,7%
Σιγουριά: 17,4%
Ρίσκο: 14,6%
Ικανοποίηση: 13,1%.
Ραβδόγραμμα από την έρευνα της MRB
για τις λέξεις που ταιριάζουν περισσότερο στον Στέφανο Κασσελάκη:

Αδιαφορία: 43%
Ρίσκο: 35%
Δυσαρέσκεια: 32,8%
Προσδοκία: 24,5%
Ικανοποίηση: 5,3%

Δυσαρέσκεια για τον Μητσοτάκη και προσδοκία υψηλότερη για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πηγαίνει με την ελπίδα και ο Μητσοτάκης με τον φόβο. Ο Μητσοτάκης πηγαίνει με το φόβο, με εργαλείο το αφήγημα της δήθεν σταθερότητας, όπως κάνει ο κάθε ένας που έχει εισέλθει τροχιά ήττας στις… εθνικές εκλογές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ