Σενάρια για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εκλογές κυοφορούνται σε πολιτικά – εκδοτικά γραφεία αλλά και στα κεντρικά μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Αφορμή για τις σχετικές συζητήσεις η πολιτική ρευστότητα που ενδεχομένως θα επικρατήσει, καθώς λόγω της απλής αναλογικής η αυτοδυναμία είναι σχεδόν ανέφικτη. Οπότε –όπως κατ’ επανάληψη έχει υπογραμμίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης– η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, που σημαίνει ότι για ένα μακρύ χρονικό διάστημα (2 – 2,5 μήνες) θα υπάρχει μια πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ομαλή πορεία της οικονομίας και την κοινωνική ζωή στη χώρα.
Οικονομικοί παράγοντες αλλά και ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης, που ανησυχούν για τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν να υπάρξουν, έχουν ξεκινήσει σχεδιασμούς για να αποτρέψουν αυτήν ακριβώς την περίοδο αβεβαιότητας. Και η πιο… πρόσφορη λύση στην οποία έχουν καταλήξει είναι ο σχηματισμός μιας ισχυρής κυβέρνησης με τη συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων.
Η οποία κυβέρνηση θα αναλάβει να υλοποιήσει μια σειρά αλλαγές στη χώρα, αλλά κυρίως να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συγκεκριμένη λύση εκτιμάται ότι θα έβρισκε ισχυρούς συμπαραστάτες στις Βρυξέλλες αλλά και ορισμένες ακόμη ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Διαχρονικά, άλλωστε, η Ευρώπη προτιμούσε να υπάρχουν στην Ελλάδα κυβερνήσεις με όσο γίνεται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, ούτως ώστε να περνούν τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς σημαντικές αντιδράσεις. Κατά γενική εκτίμηση, ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος της χώρας, θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις, ανακατατάξεις, ακόμη και… διασπάσεις.
Για όσα συζητούνται πίσω από κλειστά γραφεία περί κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού έχουν ενημερωθεί σχετικά τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου. Και φυσικά τα αποκρούουν μετά βδελυγμίας, γνωρίζοντας ωστόσο ότι όσοι επεξεργάζονται τα συγκεκριμένα σενάρια θα επιμείνουν, ασκώντας πιέσεις προς διάφορες πλευρές. Πιέσεις που αναπόφευκτα θα ενταθούν όσο πλησιάζουμε στον χρόνο των εκλογών και τα πολιτικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό.
Έχοντας κατά νου τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ και χωρίς να προκληθεί ειδικά ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα. «Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον σχηματισμό κυβέρνησης, παρά μόνο αν κάνεις συνενώσεις του πρώτου με το δεύτερο κόμμα, το οποίο το αποκλείω κατηγορηματικά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ μάς χωρίζει πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα».
Το ίδιο ή και περισσότερο αρνητικοί είναι και στην Κουμουνδούρου με τα σενάρια για συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Τα αποδίδουν δε στην προσπάθεια του κατεστημένου, οικονομικού και όχι μόνο, αφενός να διατηρήσει τα κεκτημένα του και αφετέρου να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να απολαμβάνει τα… προνόμιά του. «Μετά τις εκλογές πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία», τονίζουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.