Το σκάνδαλο του καλαμποκιού το 1990 και οι σημερινές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ: Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται

Από τον Νίκο Αθανασόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο μέχρι τις καταγγελίες για παράνομες επιδοτήσεις το 2025 – Η πολιτική μνήμη και η επιλεκτική ευθύνη

Η Πυθία σχολιάζει


Η Ιστορία δεν ξεχνά — και συχνά επιστρέφει. Το 1990, ένα από τα πρώτα μεγάλα πολιτικά σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης συγκλόνισε την Ελλάδα: ο Νίκος Αθανασόπουλος, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, είχε καταδικαστεί σε 3,5 χρόνια φυλάκιση από το Ειδικό Δικαστήριο, καθώς είχε κριθεί ένοχος για παράνομες επιδοτήσεις καλαμποκιού.

Η υπόθεση αφορούσε την παραποίηση της προέλευσης εισαγόμενου γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, που βαφτιζόταν ελληνικό για να λάβει κοινοτικές επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη άσκησε δίωξη, ενώ η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ τότε και το αντίστοιχο κυβερνητικό αφήγημα σήμερα

Εκείνη την περίοδο, το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε την υπόθεση, με το επιχείρημα ότι η χώρα ωφελήθηκε, εισπράττοντας ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ακόμα και αν αυτές αποκτήθηκαν με μεθόδους που κρίθηκαν παράνομες. Παρά την καταδίκη, η υπερασπιστική γραμμή τόνιζε το οικονομικό όφελος για το κράτος.

Σήμερα, το κυβερνητικό αφήγημα για τις παρατυπίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ παρουσιάζει ανησυχητικές ομοιότητες. Οι καταγγελίες για παράνομες επιδοτήσεις που δίνονται μέσω του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τη σύγκρουση ανάμεσα σε νομιμότητα και “εθνικό συμφέρον”.


Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η σύγκριση με τον πατέρα του

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τότε οδηγήσει έναν πρώην υπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο. Αντίθετα, σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται σφοδρές επικρίσεις ότι κάνει τα “στραβά μάτια” σε σύγχρονες υποθέσεις διαφθοράς, προστατεύοντας τους εμπλεκόμενους στα νέα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η δημόσια αίσθηση είναι πως, ενώ ο πατέρας προστάτευσε την πολιτική διαφάνεια, ο γιος επιλέγει τη σιωπή ή και την κάλυψη των υπαιτίων.


Η Ιστορία ως δάσκαλος και… τιμωρός

Η Ιστορία διδάσκει, προειδοποιεί — και πολλές φορές εκδικείται. Τα πολιτικά πρόσωπα που αγνοούν τις ιστορικές αναλογίες, συχνά οδηγούνται στην επανάληψη των ίδιων σφαλμάτων. Το ζήτημα των παράνομων επιδοτήσεων, είτε αφορά το 1990 είτε το 2025, παραμένει το ίδιο θεμελιώδες ερώτημα: Υπάρχει πολιτική βούληση για λογοδοσία;

Η κοινωνία ζητά διαφάνεια, ευθύνη και σεβασμό προς το δημόσιο συμφέρον, όχι εύκολες δικαιολογίες περί “εθνικού οφέλους” που καλύπτουν πρακτικές εξαπάτησης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ