Το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα της Άπω Ανατολής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στον Λι Κιάνγκ ότι πέρσι «γιορτάσαμε την 50ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πιστεύω ότι έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή, αμοιβαία επωφελή σχέση που βασίζεται στον σεβασμό και την κατανόηση και έχει ως οδηγό τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Οι δύο χώρες μας συνδέονται με ένα πολύ σταθερό θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «το πιο σημαντικό έγγραφο είναι η Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η οποία υπεγράφη πριν από 15 χρόνια. Έχω ακόμα πολύ καλές αναμνήσεις τόσο από την επίσκεψή μου στη Σαγκάη, αλλά και από την πολύ σημαντική επίσκεψη που έκανε ο Πρόεδρος Σι στην Ελλάδα το 2019».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «εκτιμούμε πολύ την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μου από δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης. Αυτό αποτελεί ένα απτό δείγμα εμπιστοσύνης των Κινέζων επενδυτών στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές της και ελπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για να συνεχίσουμε να προσελκύουμε κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε περαιτέρω την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας».
Δεδομένης της αναταραχής που έχουν προκαλέσει οι εντάσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε στον Κινέζο ομόλογό του ότι «συνεχίζουμε να υπολογίζουμε στην Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση της προώθησης της παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς τάξης, βασισμένης σε κανόνες» και εκτίμησε ότι Ελλάδα και Κίνα «μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων και παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων, ιδίως της κλιματικής αλλαγής, που είναι ένας τομέας στον οποίο η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια», προσθέτοντας ότι ήδη «έχουμε μια πολύ ισχυρή συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, όπως θα περίμενε κανείς. Εκπροσωπούμε δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς».