Το πολύπλοκο «παιχνίδι» του Γιάννη Στουρνάρα με Κεντροαριστερά, Αλέξη Τσίπρα και Άννα Διαμαντοπούλου

Η Πυθία αποκαλύπτει

Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Όπως σας έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό η στήλη, στο παρασκήνιο οργιάζει η δραστηριότητα τμήματος της διαπλοκής που ως αντικειμενικό σκοπό έχει θέσει να ρυθμίσει τις πολιτικές εξελίξεις σύμφωνα με τις επιδιώξεις της. Συγκεκριμένα επιχειρηματικά και τραπεζικά συμφέροντα και ενώ, παρά την τεράστια φθορά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, επιχειρούν να διαμορφώσουν το περιβάλλον και να δρομολογήσουν τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ώστε να συγκροτηθεί ο πόλος που θα αποτελέσει το “προοδευτικό” αντίβαρο στο σύστημα Μητσοτάκη – και όχι στη ΝΔ – που διοικεί (ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Διοικεί, δεν κυβερνά) τη χώρα.

Τα τμήματα της τραπεζικής νομενκλατούρας και της ολιγαρχίας στα οποία προαναφέρθηκα απεργάζονται το παρακάτω σενάριο, το οποίο έτσι κι αλλιώς σας έχει αποκαλύψει η στήλη:

  1. Αποκαθήλωση του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη από τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.
  2. Διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και επικράτηση στο ΠΑΣΟΚ του Χάρη Δούκα, ο οποίος θα αποτελέσει μεταβατικό πρόεδρο του Κινήματος.
  3. Έναρξη διαπραγματεύσεων από τον Χάρη Δούκα με τους νέους αποστάτες του ΣΥΡΙΖΑ (Βλέπε 87), παράδοση της “σφραγίδας” του ΠΑΣΟΚ και συμφωνία για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.
  4. Επιβολή στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς του Αλέξη Τσίπρα ως “φυσικού ηγέτη” του χώρου.
Ο Χάρης Δούκας με τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Χάρης Δούκας με τον Αλέξη Τσίπρα

Το παραπάνω σενάριο έχει γραφτεί στα γραφεία ενός επιχειρηματικού ομίλου και δύο τραπεζών. Στον δρόμο προς την υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να προστρέξουν για βοήθεια και άλλα τμήματα της ντόπιας ολιγαρχίας, της μιντιοκρατίας και του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ισχυρός σύμμαχος στο πεδίο της υλοποίησης του συγκεκριμένου σεναρίου, είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος δεν είναι απλά ένας “εξωθεσμικός” παίκτης. Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι σαρξ εκ της σαρκός της εκσυγχρονιστικής λαίλαπας που σάρωσε την Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι αρκετά επιδραστικός σε τμήματα της εγχώριας ελίτ που συγκινούνται από το “πολιτικό κεφάλαιο” του αρχιερέα της Διαπλοκής, Κώστα Σημίτη, και από το όραμα για μία “σοσιαλδημοκρατία”, όπως την αποκαλούν, στην Ελλάδα, η οποία θα αποτελεί πρόταση διαχείρισης της κυβερνητικής εξουσίας και θα εναλλάσσεται στην εξουσία με την Κεντροδεξιά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας διατηρεί προνομιακή σχέση με τα παραπάνω “συστήματα” της τραπεζοκρατίας και της επιχειρηματικής ελίτ που απεργάζονται το σενάριο για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς με αρχηγό, τον Αλέξη Τσίπρα, την θλιβερή φιγούρα ενός πολιτικού που κάποτε δήλωνε αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα συμφέροντα της ντόπιας διαπλοκής και τελικά, αυτοεξευτελιζόμενος και εξευτελισμένος, συνθηκολόγησε μαζί τους. Για την ιστορία να υπενθυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας τα έχει βρει σε όλα με τον Γιάννη Στουρνάρα και έτσι έχει “κερδίσει” με το “σπαθί” του στήριξη και ασυλία από συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα και από τμήματα της μιντιοκρατίας. Παράλληλα τους συνδέει η κοινή αγωνία για συγκεκριμένα πρότζεκτ στο χώρο των τραπεζών, στα οποία τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας και οι παρατρεχάμενοί του έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο.

Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Να μην έχετε καμία αμφιβολία. Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένας από τους κομβικούς αόρατους παίκτες στο πεδίο των έντονων παρασκηνιακών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στην Κεντροαριστερά. Ο Γιάννης Στουρνάρας και οι φίλοι του προορίζουν τον Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του “νέου Κώστα Σημίτη”. Ναι, καλά διαβάσατε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κώστα Σημίτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κώστα Σημίτη

“Και στο ΠΑΣΟΚ;”, “Τι θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ;”, με ρωτούσε έντρομος συνομιλητής μου τις προάλλες, όταν του αποκάλυπτα αναλυτικά τις σκοτεινές πτυχές του σχεδίου που παρέθεσα πιο πάνω.

Σε πρώτη φάση, ο Γιάννης Στουρνάρας, είδε με πολύ θετικό μάτι την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, την οποία και ήταν πρόθυμος να στηρίξει, εφόσον η υποψηφιότητά της δεν θα επηρέαζε την έκβαση του βασικού, του κεντρικού σχεδιασμού για τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα που θα ενσωματώσει δυνάμεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η Άννα Διαμαντοπούλου είναι εξαιρετικά δύσκολο να απεμπλακεί από την επιρροή που της ασκούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σύστημα Μαξίμου και ο Γιώργος Φλωρίδης που από “εκσυγχρονιστής” ΠΑΣΟΚος μεταρμορφώθηκε σε ζηλωτή του Μητσοτακισμού.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άννα Διαμαντοπούλου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Άννα Διαμαντοπούλου

Όπως σας έχει αποκαλύψει η στήλη, το σύστημα Μητσοτάκη επιθυμεί νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ, που θα συνδυαστεί με οριστική διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο πιθανότατα θα αντικαταστήσει ένα περιορισμένης δυναμικής κομματίδιο με αρχηγό τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα αποκτήσει ποτέ δυναμική τέτοια ώστε να οδηγήσει το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα σε εκλογική νίκη. Επομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξασφαλίσει ότι δεν θα διατρέξει κανέναν κίνδυνο από τα Αριστερά του και οραματιζόμενος το “μεγάλο Κέντρο” θα έχει τον απαραίτητο ρόλο για να εξετάσει με προσοχή τις διεργασίες στα Δεξιά του πολιτικού συστήματος (Εκεί έχουμε άλλο παρασκήνιο τις πτυχές του οποίου θα αποκαλύψω προσεχώς). Επίσης το Μέγαρο Μαξίμου έχει λόγους να αξιολογεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι απολύτως… ελεγχόμενος αναφορικά με την αντιπολιτευτική του στρατηγική, καθώς το ΠΑΣΟΚ, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, στις επόμενες εκλογές θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Τα παραπάνω εξηγούν και τις επιθέσεις που δέχεται ο Χάρης Δούκας από το σύστημα Μαξίμου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ μιλά για την ΕΚΤ

Πως επηρεάζουν, όμως, τα παραπάνω τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα στα του ΠΑΣΟΚ; Η Άννα Διαμαντοπούλου (είτε αποσυρθεί την τελευταία στιγμή, είτε όχι από την διεκδίκηση της ηγεσίας) έχει αναλάβει, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και τις φήμες που οργιάζουν, συγκεκριμένη δέσμευση έναντι του σημερινού συστήματος εξουσίας, έναντι του συστήματος Μητσοτάκη: Να στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ για τους λόγους που περιγράφηκαν με συνοπτικό τρόπο πιο πάνω, ώστε να επικρατήσει του Χάρη Δούκα, ο οποίος είναι δρομολογημένος ώστε να αποτελέσει τον μεταβατικό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την “βελούδινη” ολική επαναφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή του απαξιωμένου στη συλλογική συνείδηση του Δημοκρατικού Κόσμου, Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει αποσύρει τη στήριξή του προς την Άννα Διαμαντοπούλου. Οι ισορροπίες θα είναι λεπτές. Και το παιχνίδι θα γίνει πολύπλοκο. Τα κολοσσιαία συμφέροντα φαντάζουν συμπληγάδες πέτρες. Για να δούμε…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ