Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για τα δύο τρίτα της παρατηρούμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 1990 και μετά και τις συνεπαγόμενες αυξήσεις σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και ξηρασίες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature Climate Change».

Χρησιμοποιώντας ένα νέο μοντέλο που συνδύασε οικονομικά δεδομένα και κλιματικές προσομοιώσεις, οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τις εκπομπές ρύπων από διαφορετικές παγκόσμιες εισοδηματικές ομάδες και να αξιολογήσουν τη συμβολή τους σε συγκεκριμένα ακραία κλιματικά φαινόμενα. Διαπίστωσαν ότι οι εκπομπές ρύπων από το πλουσιότερο 10% των ατόμων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, οδήγησαν η καθεμία σε αύξηση δύο έως τρεις φορές των ακραίων θερμοκρασιών σε ευάλωτες περιοχές. Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές σε ευάλωτες τροπικές περιοχές, όπως ο Αμαζόνιος, η νοτιοανατολική Ασία και η νότια Αφρική, περιοχές που ιστορικά έχουν συμβάλει λιγότερο στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το κορυφαίο 1% των πλουσιότερων ατόμων παγκοσμίως συνέβαλε 26 φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο στις αυξήσεις των μηνιαίων ακραίων θερμοκρασιών και 17 φορές περισσότερο στις ξηρασίες του Αμαζονίου.

Η μελέτη τονίζει, επίσης, τη σημασία των εκπομπών ρύπων που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις και όχι μόνο με την προσωπική κατανάλωση. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η στόχευση των χρηματοοικονομικών ροών και των χαρτοφυλακίων των ατόμων με υψηλό εισόδημα θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά κλιματικά οφέλη. Όπως υπογραμμίζουν, η ανακατανομή της ευθύνης για την κλιματική δράση σύμφωνα με τις πραγματικές συνεισφορές στις εκπομπές ρύπων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και για την επίτευξη ενός πιο δίκαιου και ανθεκτικού κόσμου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...