Του Βασίλη Σκουρή
H πρόταση της Φώφης Γεννηματά για την κοινή πρόταση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την κλιματική αλλαγή, προσφέρεται για σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα:
Πρώτον, η πρόταση της Φώφης Γεννηματά έχει και εσωκομματικό …πρόσημο: Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αποφεύγουν να έχουν αντιπολιτευτικό προς την κυβέρνηση περιεχόμενο, που έχουν ως προϋπόθεση να συμπεριλαμβάνουν σε αυτές και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διευκολύνοντάς την να βρίσκει διεξόδους σε χρονικές περιπτώσεις που είναι στριμωγμένη-όπως πρόσφατα! Έτσι, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, αποφεύγει να δεχθεί κριτική από τους ανταγωνιστές της για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ότι συμπορεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν συνεχίζει την τακτική που σπρώχνει ψηφοφόρους του κόμματός της στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν κερδίζει όσους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τυχόν έχουν προβληματισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ! Παράλληλα, βεβαίως, κατ΄ αυτόν τον τρόπο πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, καθώς στέλνει το μήνυμα εντός και εκτός κόμματος ότι έχει ακόμα αδυναμία να χαράξει μια ολοκληρωμένη και αντιπολιτευτική γραμμή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που αδυνατίζει τη γραμμή της ενόψει της εκλογής ηγεσίας στο κόμμα της το προσεχές φθινόπωρο.
Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι ο ίδιος και το επιτελείο του διαθέτουν σοβαρά πολιτικά αντανακλαστικά και στρατηγικό σχεδιασμό για τις κινήσεις τους, αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Η πρόταση, άλλωστε, τον διευκόλυνε να το πράξει- αν ήταν πχ μια πρόταση για τα εργασιακά, πώς θα την έκανε αποδεκτή;
Τρίτον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σήκωσε το γάντι. Θα μπορούσε, πχ, να ανατρέψει την κατάσταση, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά και θέτοντας τέτοιες προτάσεις, που θα δυσκολεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κλιματική αλλαγή, άλλωστε, μόνο πολιτικά ουδέτερη δεν είναι, όταν ως πρόταση αρχίσει να εξειδικεύεται.
Η υπόθεση, θυμίζει στη στήλη τον αείμνηστο Γεράσιμο Αρσένη. Όταν ο κεφαλλονίτης πολιτικός στις 14 Ιουνίου του 2005, έγινε δεκτός από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά μάλιστα από πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ζήτησε τη συνάντηση για κάποιες προτάσεις που είχε καταθέσει. Όταν τον ρώτησαν γιατί τις προτάσεις αυτές δεν τις κατέθεσε πρώτα στον αρχηγό του κόμματός του, τον Γιώργο Παπανδρέου, έδωσε μια απάντηση που σήκωσε πολλές συζητήσεις:
-Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι είναι πιο γρήγορο κανόνι…
Ο δε τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα απάντησε πως ο Γεράσιμος Αρσένης έχει ζητήσει από τις 10 Ιουνίου συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν έχει προγραμματισθεί ακόμα, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος, που είχε αυτές τις ημέρες ο κ. Παπανδρέου.