Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στους τραπεζίτες και στον Μητσοτάκη

  • Μπορεί άραγε να ασκήσει πίεση στον Μητσοτάκη ένα κόμμα που χρωστά στις τράπεζες 500 εκατ. ευρώ;
  • Κατά πόσο στις εσωκομματικές εκλογές παίζεται η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ έναντι του συστήματος Μητσοτάκη;
  • Τι θα συμβεί αν προκύψει νέα ηγεσία στο πάλαι ποτέ κραταιό πολιτικό Κίνημα

Η Πυθία σχολιάζει

Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Ρεπορτάζ και αναλύσεις αναφέρονται στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, στο πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα, στο οποίο σήμερα διεξάγεται η μάχη ανάμεσα σε έξι υποψηφίους για την ηγεσία του.

Ποιες θα είναι, όμως, οι πραγματικές δυνατότητες της ηγεσίας που θα προκύψει από τις εσωκομματικές εκλογές; Ποιες είναι οι δυνατότητες της σημερινής ηγεσίας ενός ιστορικού κόμματος, που έχει κλείσει μισό αιώνα ζωής, αλλά χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών και σύγκρουσης με το καθεστώς, δηλαδή με το σύμπλεγμα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, δηλαδή με τμήματα της ντόπιας ολιγαρχίας, με την τραπεζοκρατία και με τον πολιτικό βραχίονα των δομημένων συμφερόντων δηλαδή το σύστημα Μητσοτάκη. Αν προκύψει νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του εμφάνιση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του εμφάνιση

Γιατί; Μα γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ένας πολιτικός φορέας που χρωστά στις τράπεζες 500 εκατ. ευρώ. Ανά πάσα στιγμή οι τράπεζες μπορούν να τραβήξουν την πρίζα από το ΠΑΣΟΚ. Ανά πάσα στιγμή το ΠΑΣΟΚ, με όποια ηγεσία, μπορεί να λειτουργήσει υπό το καθεστώς πολιτικού εκβιασμού. Δεν έχει και δεν θα έχει περιθώρια για ανοικτή σύγκρουση στο πεδίο με το σύστημα της πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής που παρασιτεί στο κουρασμένο σώμα της πατρίδας.

Το ΠΑΣΟΚ που γεννήθηκε για να υπηρετεί τον λαό και στην πατρίδα, όπως έλεγε πιο παλιά μία αφίσα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν ανήκει στον λαό, δεν ανήκει στα μέλη του. Και δεν ανήκει ούτε στην σημερινή, ούτε στην αυριανή του ηγεσία, ούτε βέβαια στα στελέχη του.

Γελάει ο κόσμος

Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στους τραπεζίτες. Ανήκει, εμμέσως, και στον Μητσοτάκη, ο οποίος θα ήθελε την Άννα Διαμαντοπούλου στην ηγεσία του, τον ικανοποιεί να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος ο συγκεκριμένων δυνατοτήτων, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά δεν τον ανησυχούν οι υπόλοιποι, όσο το ΠΑΣΟΚ είναι καταχρεωμένο στις τράπεζες και όσο οι τραπεζίτες τα πηγαίνουν καλά με το σημερινό σύστημα πολιτικής εξουσίας. Σωστά, εν μέρει, ο Γιώργος Κύρτσος έγραψε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το ζητούμενο από την εκλογική διαδικασία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτονομία του Κίνήματος έναντι του συστήματος Μητσοτάκη, αλλά με την αυτονομία έναντι των τραπεζών και των τραπεζιτών που τρώνε με χρυσά κουτάλια χλευάζοντας τον ελληνικό λαό που έχυσε αίμα και ιδρώτα για να… διασώσει τελικά τις τράπεζες τι θα συμβεί. Για ποια αυτονομία – ακόμη και έναντι του καθεστώτος Μητσοτάκη – μιλάμε όταν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απολύτως εξαρτημένο από τις τράπεζες και ελεγχόμενο από αυτές.

Αν χρειαστεί, μία απειλή, ένα τηλεφώνημα, ένα τελεσίγραφο ή μία υπενθύμιση για τις εκατοντάδες των εκατομμυρίων που χρωστά η Χαριλάου Τρικούπη θα είναι αρκετά, ώστε ο Μητσοτάκης να κάνει το παιχνίδι του με το ΠΑΣΟΚ να κάθεται ήσυχο. Να κάθεται ήσυχο για να εξασφαλίσει την ύπαρξή του. Απλά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν ένα αυτοκίνητο. Αν το αγοράσεις με δάνειο, μέχρι να ξεπληρώσεις το δάνειο δεν ανήκει σε εσένα, αλλά στην τράπεζα που σου χορηγεί το δάνειο. Τόσο απλά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

72% ο Στέφανος Κασσελάκης σε γκάλοπ του διαδικτύου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερος ο Πολάκης

Η Πυθία καταγράφειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είναι...

Η επιστροφή του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση με το 1,3 εκατ. ευρώ

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Τον...