Το παρασκήνιο των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ – Τι τον εντυπωσίασε

«H κινητοποίηση τουρκικών πολεμικών πλοίων απέναντι στην πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου στο Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλουν, ώστε η Ελλάδα να σκήσει απρόσκοπτα τα δικαιώματά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε κλειστή συζήτηση του Center for American Progress. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πώληση F-35 στην Τουρκία δεν πρέπει να εγκριθεί, διότι θα ανατρέψει το ισοζύγιο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, αλλά και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, επανέλαβε την πρότασή του για επανεκκίνηση των συνομιλιών για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη και διασύνδεσή τους με τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Τουρκίας για μια νέα οικονομική συμφωνία, όπως και τη στήριξή του στην επανεκκίνηση συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές και τις ομιλίες του στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard. Μετά τη συνάντησή του με τον Μπέρνι Σάντερς, ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί επίσης με δύο πολιτικούς που έχουν με συνέπεια στηρίξει τις θέσεις της Ελλάδας, τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος στο Μέριλαντ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Βαν Χόλεν και τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Φλόριντα Γκας Μπιλιράκης, αλλά και με τον υπηρεσιακό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Τζόσουα Χακ.

Εξάλλου, στο Κογκρέσο συναντήθηκε με τον προοδευτικό, δημοκρατικό βουλευτή της Καλιφόρνιας Ρο Κάννα, συμπρόεδρο της καμπάνιας του Σάντερς. Συνομίλησαν για την οικονομική πολιτική Τραμπ, τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και στις ευρωαμερικανικές σχέσεις, καθώς και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Αργότερα συναντήθηκε στο Καπιτώλιο με τον δημοκρατικό γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και εισηγητή της νέας Πράσινης Ατζέντας στη Γερουσία, το 2019, Εντ Μάρκεϊ, εξετάζοντας τις επιπτώσεις της πολιτικής δασμών Τραμπ στην παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία, και τις ενεργειακές εξελίξεις.

Τι τον εντυπωσίασε; Οι υπότροφοι φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, που συρρέουν στις ΗΠΑ για να εμβαθύνουν την έρευνά τους στις κλασικές σπουδές.

ΠΗΓΗolympia.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.