Το παρασκήνιο των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ – Τι τον εντυπωσίασε

«H κινητοποίηση τουρκικών πολεμικών πλοίων απέναντι στην πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου στο Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλουν, ώστε η Ελλάδα να σκήσει απρόσκοπτα τα δικαιώματά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε κλειστή συζήτηση του Center for American Progress. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πώληση F-35 στην Τουρκία δεν πρέπει να εγκριθεί, διότι θα ανατρέψει το ισοζύγιο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, αλλά και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, επανέλαβε την πρότασή του για επανεκκίνηση των συνομιλιών για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη και διασύνδεσή τους με τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Τουρκίας για μια νέα οικονομική συμφωνία, όπως και τη στήριξή του στην επανεκκίνηση συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές και τις ομιλίες του στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard. Μετά τη συνάντησή του με τον Μπέρνι Σάντερς, ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί επίσης με δύο πολιτικούς που έχουν με συνέπεια στηρίξει τις θέσεις της Ελλάδας, τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος στο Μέριλαντ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Βαν Χόλεν και τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Φλόριντα Γκας Μπιλιράκης, αλλά και με τον υπηρεσιακό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Τζόσουα Χακ.

Εξάλλου, στο Κογκρέσο συναντήθηκε με τον προοδευτικό, δημοκρατικό βουλευτή της Καλιφόρνιας Ρο Κάννα, συμπρόεδρο της καμπάνιας του Σάντερς. Συνομίλησαν για την οικονομική πολιτική Τραμπ, τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και στις ευρωαμερικανικές σχέσεις, καθώς και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Αργότερα συναντήθηκε στο Καπιτώλιο με τον δημοκρατικό γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και εισηγητή της νέας Πράσινης Ατζέντας στη Γερουσία, το 2019, Εντ Μάρκεϊ, εξετάζοντας τις επιπτώσεις της πολιτικής δασμών Τραμπ στην παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία, και τις ενεργειακές εξελίξεις.

Τι τον εντυπωσίασε; Οι υπότροφοι φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, που συρρέουν στις ΗΠΑ για να εμβαθύνουν την έρευνά τους στις κλασικές σπουδές.

ΠΗΓΗolympia.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου