Του Νίκου Λακόπουλου
Αντίθετα με άλλες περιπτώσεις η καταστροφή αυτή ήταν απολύτως αναμενόμενη και με ακριβή σημεία που θα ξεσπούσε. Η κυβέρνηση ήταν όντως προετοιμασμένη, αλλά για να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά στο… Μάτι.
Κι έτσι το κράτος που λειτούργησε «υποδειγματικά» βρέθηκε την ώρα της κρίσιμης στιγμής με ένα υπουργό εξαφανισμένο μαζί με την κυβερνητική εκπρόσωπο και τον Πρωθυπουργό -που τελικά εθεάθη να μπαίνει και να βγαίνει στο Συντονιστικό Κέντρο βρίσκοντας χρόνο να επισκεφθεί τους Γάλλους πυροσβέστες για να τους ευχαριστήσει με ευγένεια.
Σε μια άλλη περίσταση ωστόσο είχε σπεύσει στα καμένα -πάντα περιχαρής -έχουμε ένα χαρούμενο και ανέμελο Πρωθυπουργό, να τα λέμε αυτά και να δηλώσει πως δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση.
Η δήλωση πως «δεν ψάχνω για άλλοθι και δικαιολογίες» δείχνει πως είχε ήδη από την πρώτη μέρα υποψιασθεί πως κάτι κακό συνέβαινε για το οποίο θα κατηγορηθεί κι έσπευσε να προαναγγείλει «αυτοκριτική».
Ιστορικά δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη καταστροφή τέτοιου είδους, αλλά θα πρέπει να καταγραφεί πως όλα συνέβησαν -καθώς ο Χρυσοχοϊδης πανηγύριζε- από μια φωτιά που είχε σβηστεί!
Από πλευράς σχεδιασμού θα πρέπει να επισημανθεί πως το σχέδιο(;) «εκκενώστε και αφήστε τα να καούν» εμφάνισε για πρώτη φορά στην Ιστορία την άποψη πως μια πυρκαγιά την αντιμετωπίζουμε όχι με την Πυροσβεστική, αλλά με το …Λιμενικό και την Αστυνομία.
Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες, για πράξεις και παραλείψεις, αν αυτή η εθνική τραγωδία έχει υπεύθυνους και γι΄αυτό ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής έσπευσε να κάνει μια απίστευτη δήλωση καθώς καιγόταν η μισή Ελλάδα:
«Ευχαριστώ την πολιτική ηγεσία για τον συντονισμό». Που σημαίνει «μην τολμήσετε να θυσιάσετε εμένα, αφού συντονίζατε εσείς». Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν αυτή η κυβέρνηση έχει αίσθηση ευθύνης ή ανοσία απέναντι στην πολιτική ευθύνη.
Παρότι είχε δυο χρόνια για να προετοιμαστεί για την προαναγγελθείσα καταστροφή η κυβέρνηση -δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ασχολήθηκε με «μεταρρυθμίσεις» για την δόμηση ενός κομματικού προσωποπαγούς κράτους παρά με ένα σχέδιο αποτροπής μιας προδιαγεγραμμένης καταστροφής.
Ποιος ήταν ο «μεγαλοφυής» συντονιστής;
Η αναβάθμιση του υπαρχηγού της Πυροσβεστικής στο Μάτι σε αρχηγό και του τότε αρχηγού της Αστυνομίας σε γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας παραμένει ένα μυστήριο και δείγμα μιας καθόλου μεγαλοφυούς πολιτικής μιας κυβέρνησης που θεωρούσε πως η τραγωδία στο Μάτι ήταν έργο του ΣΥΡΙΖΑ κι ότι με τον ίδιο κρατικό μηχανισμό, τα ίδια πρόσωπα θα απέφευγε μια καταστροφή που απλώς δεν συνέβη ως τώρα από καθαρή τύχη.
Το σχέδιο των εκκενώσεων που αγνοεί ότι αυτό ήταν αδύνατο στο Μάτι μέσα σε 55 λεπτά και και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να εκκενωθεί όλη η Βόρεια Αττική θεωρεί εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί η πυρκαγιά να αντιμετωπισθεί και καταρρέει από μια τραγική διαπίστωση πως όσα μέρη σώθηκαν-με απούσα την Πυροσβεστική και τα εναέρια μέσα- σώθηκαν με πρωτοβουλία των κατοίκων με κλαδιά, τρακτέρ και μπιτόνια.
Επιπλέον η σιγουριά της κυβέρνησης πως τα κατάφερε γιατί ήταν προετοιμασμένη έβαλε σε κίνδυνο την Αθήνα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ομολογεί πως απειλήθηκαν υποδομές -δηλαδή μια μεγαλύτερη καταστροφή -ας μην σκεφθούμε καν τι θα συνέβαινε με μεγαλύτερους ανέμους και τέτοιους στρατηγούς.
Όπως γράφει σε διπλανή στήλη ο Πτέραρχος Χρήστος Χρηστοδούλου, επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ, «μπορεί να έγινε μεν εκκένωση των οικισμών που επλήγησαν από τις φωτιές, αλλά αυτοί που πραγματικά κινδύνεψαν χωρίς να το γνωρίζουν, είναι οι κάτοικοι όλου του αστικού ιστού της Αθήνας, ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια και στο κέντρο, από τον ¨αόρατο δια γυμνού οφθαλμού¨ εχθρό, που είναι το θερμικό κύμα.
Η κατάσταση στις περιοχές αυτές σε περίπτωση που είχαμε εντάσεις σταθερού ανέμου πάνω από 50Κμ/ώρα θα ήταν δραματικές και ο λόγος είναι ότι είχαμε χιλιάδες φορές μεγαλύτερο θερμικό φορτίο με τις φωτιές γύρω από την Αθήνα τις μέρες αυτές σε σύγκριση με την φωτιά στην Πεντέλη του 2018. Όμως ο «Στρατηγός Άνεμος» ευτυχώς ΔΕΝ φύσηξε και έτσι σώθηκαν πραγματικά πολλές ανθρώπινες ζωές».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε δηλώσει στο Μάτι πως «καήκατε γιατί η κυβέρνηση -ΣΥΡΙΖΑ- δεν σας έδωσε βρεγμένες -μακρυμάνικες μπλούζες» είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης που έχει αναλάβει προσωπικά όπως λέει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής τον συντονισμό της επιχείρησης με συνθήματα όπως «το δάσος θα το ξαναφτιάξουμε -πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή».
Προφανώς το «σχέδιο» με το οποίο κάηκε μισή Ελλάδα ήταν δικό του -πριν απομακρυνθεί από Συντονιστικό Κέντρο όπου εικονιζόταν αρχικά πάνω από χάρτες, ώσπου να εξαφανισθεί για να κάνει δημόσιες σχέσεις με τους Γάλλους πυροσβέστες.
Η εξαφάνιση του Πρωθυπουργού
Στο μεταξύ η φωτιά που είχε ο ίδιος ανακοινώσει γνωρίζοντας πως «τα δύσκολα έρχονται» προχωρούσε όσο ο ίδιος έκανε περιοδεία στην Αρχαία Ολυμπία επιβεβαιώνοντας πως για να σβηστεί η φωτιά χρειαζόταν πολιτικό μέσο: η Εύβοια δεν είχε.
Τα αεροπλάνα πηγαινοέρχονται χωρίς σχέδιο, οι πυροσβέστες δεν ξέρουν τι να κάνουν και στα μέτωπα είναι περισσότεροι αστυνομικοί από πυροσβέστες. Ο Χρυσοχοϊδης εξαφανίζεται -μόνος ή με βοήθεια και η ενημέρωση των δημοσιογράφων σταματά.
Μόνος και με ραγισμένη φωνή ο Χαρδαλιάς αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από την πυρκαγιά και οι υπουργοί δεν βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα -σα να μην έχει η Ελλάδα κυβέρνηση. Δεν έχει υπουργό Προστασίας (!) του Πολίτη, αλλά έχει υπουργό Πολιτισμού που προσπαθεί να σώσει την Αρχαία Ολυμπία και τα αντικείμενα στα πρώην βασιλικά ανάκτορα.
Μια είδηση στην Εστία δείχνει τι συνέβαινε τις κρίσιμες ώρες που οι κάτοικοι των Αθηνών έψαχναν για πυροσβεστήρες καλού ή κακού και οι φωτιά πλησίαζε κρίσιμες υποδομές -που μπορούσαν αν καιγόντουσαν να βυθίσουν την πρωτεύουσα στο σκοτάδι με τα Βόρεια Προάστια να καίγονται:
Ἡ ὥρα ἦταν περίπου 1:30 προχθές τό μεσημέρι· ἤδη οἱ πρῶτοι καπνοί ἀπό τήν περιοχή τῆς Βαρυμπόμπης εἶχαν ἀρχίσει νά σκεπάζουν τόν ἀττικό οὐρανό. Ὁ Πρίγκηψ Νικόλαος γύριζε στήν Ἀθήνα ἀπό τό Πόρτο Χέλι καί παρατήρησε ὅτι οἱ καπνοί προήρχοντο ἀπό τήν περιοχή, χωρίς ὡστόσο νά γνωρίζει τήν ἀκριβῆ τοποθεσία καί φυσικά τήν κατεύθυνση τοῦ πύρινου μετώπου. Ἀμέσως ἐπικοινώνησε μέ τόν ἀδελφό του, Πρίγκηπα Παῦλο, καί τόν ἐνημέρωσε ὅτι θά μετέβαινε στό Τατόι γιά νά ἔχει μία πρώτη εἰκόνα γιά τό ποῦ κατευθύνετο ἡ καταστροφική πυρκαϊά».
Τελικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, σώθηκαν «οἱ στολές τῶν βασιλέων Γεωργίου, Παύλου καί Κωνσταντίνου. Στολές μέ μεγάλη ἱστορική ἀξία, καθώς φορώντας μερικές ἀπό αυτές οἱ βασιλεῖς ἡγήθησαν τοῦ ἑλληνικοῦ στρατοῦ σέ πολέμους, ὅπως οἱ Βαλκανικοί».
Πιθανόν να σωθεί και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Μητσοτάκης που δεν είναι επικίνδυνος τόσο για όσα έχουν ήδη συμβεί, αλλά για όσα έρχονται. Η είδηση είναι πως βρέθηκε και θα δώσει σε λίγο συνέντευξη τύπου. Πιθανόν να επισκεφθεί και τα καμένα για να ζητήσει την παραίτηση του …Τσίπρα.