Το «παράπονο» του Ερντογάν στην Μέρκελ για Αιγαίο και ξένες δυνάμεις στη Λιβύη

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλείται τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο Ερντογάν μιλώντας με την Άγγελα Μέρκελ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, ενώ την ίδια στιγμή επισήμανε ως προς τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ πως δεν πρέπει να χαθεί η «δυναμική» που ανακτήθηκε.

Στα «ψιλά» πέρασε άλλη μία προτροπή στον Ερντογάν, να συμβάλλει σε «ταχεία έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων» από την Λιβύη, καθώς αυτό «θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τη νέα λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στην προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης του πληθυσμού και στην προετοιμασία εκλογών στο τέλος του έτους.

«Η Καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι μια ταχεία έναρξη της αποχώρησης ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η προτροπή της Μέρκελ αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις πως «πάγωσε» η αποχώρηση των μισθοφόρων της Τουρκίας από τη Λιβύη, αλλά και λίγες ημέρες μετά το «στραπάτσο» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έμεινε «στήλη άλατος» κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ομόλογό του από τη Λιβύη, την ώρα που τον καλούσε να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από τη χώρα της.

Η Καγκελάριος και ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισαν ακόμη ότι πρέπει να διατηρηθεί επαρκής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε εκ νέου την σημασία εκτεταμένων και πιο εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα