Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου με την ελληνική γραβάτα. «Μπορεί μια γραβάτα να σε δεσμεύσει με κάποια θέση;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος Howard Chua-Eoan, γράφοντας στο Bloomberg, ότι η εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου με γραβάτα που παραπέμπει στην ελληνική σημαία έγινε ενώ δίπλα του ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.
Ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε με την πολυσυζητημένη γραβάτα στη διάσκεψη COP28, στο Ντουμπάι για το κλίμα, λίγες μέρες μετά την κρίση που προκλήθηκε στις ελληνοβρετανικές σχέσεις από την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έλληνες και Βρετανοί δημοσιογράφοι έσπευσαν να κάνουν διάφορες εικασίες για την εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου με την γαλάζια γραβάτα και το ασορτί μαντηλάκι, που φορούσε στο Ντουμπάι, την 1η Δεκεμβρίου. Το χρώμα και το σχέδιο, σύμφωνα με τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, παραπέμπει σαφέστατα στην ελληνική σημαία. Κάποιοι μάλιστα κατονόμασαν και το κατάστημα στην Αθήνα, απ’ όπου αγοράστηκε η γραβάτα. Γιατί όμως όλη αυτή η συζήτηση για ένα κομμάτι υφάσματος;
Ο αρθρογράφος του Blooomberg σημειώνει ότι κατά την ελληνική ανάγνωση, ο βασιλιάς επέλεξε την συγκεκριμένη γραβάτα επειδή είχε δίπλα του τον Ρίσι Σούνακ, λίγες μέρες μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να ακυρώσει την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, με αφορμή την αντιπαράθεση για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Γι’ αυτό ακριβώς και η γραβάτα του βασιλιά θεωρείται ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές για τη θέση του για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Το μήνυμα απευθύνεται προς τον Ρίσι Σούνακ, με τον οποίον διαφωνεί ως προς τον χειρισμό του θέματος. Αλλά και προς όσους εμπλέκονται στη δημόσια συζήτηση για την τύχη των μαρμάρων, καθώς ερμηνεύεται ως θέση του βασιλιά υπέρ του επαναπατρισμού των γλυπτών που εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν, ο οποίος δεν δίστασε να βανδαλίσει τον Παρθενώνα.
Οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν το θέμα με φλεγματισμό: Μπορεί ο Κάρολος να φόρεσε απλά κάποια από τις αγαπημένες του γραβάτες, την οποία πιθανότατα έχει ξαναφορέσει και σε άλλες δημόσιες εμφανίσει. Πάντως ακόμα και οι φλεγματικοί Βρετανοί δεν ξεχνούν τις ελληνικές ρίζες του βασιλιά τους, καθώς ο πατέρας του -αν και Δανός- ανήκε στην ίδια βασιλική οικογένεια που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις εγκατέστησαν στην Ελλάδα για να ελέγξουν την χώρα μετά τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.