Το μήνυμα επιχειρηματιών και πρεσβειών σε Τσίπρα και Μητσοτάκη – Ποιοι σπρώχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία

Σενάρια περί μελλοντικής συνεννόησης και συνεργασίας -όχι συγκυβέρνησης σε αυτή τη φάση- προωθούν συγκεκριμένα οικονομικά και εκδοτικά συγκροτήματα στην Ελλάδα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Αναγνώστου στο kontranews.gr. Την ίδια στιγμή αυτά ενισχύονται και τροφοδοτούνται από τις επαφές που έχουν στελέχη μεγάλων πρεσβειών στην Αθήνα που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ώστε να προωθηθούν πιο εύκολα τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Η προοπτική μιας πιο ανώδυνης πολιτικής σχέσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι τωρινή, αλλά έρχεται από μακριά και κυρίως έχει την σφραγίδα του Βερολίνου, καθώς επιθυμία της Καγκελαρίας είναι κατά τα πρότυπα της γερμανικής πολιτικής σκηνής να υπάρξει και στην Ελλάδα ο μεγάλος συνασπισμός.

Αν και αυτά τα σενάρια ξορκίζονται από τα επιτελεία τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, εντούτοις υπάρχουν κεντρικά στελέχη των κομμάτων που εμφανίζονται πιο διαλλακτικά και κυρίως στις επαφές τους στο εξωτερικό στα πλαίσια κοινοβουλευτικών αποστολών (σ.σ. στην Ελλάδα εμφανίζονται σκληροί) δεν διστάζουν να μιλήσουν για την ανάγκη συνεννόησης των κομμάτων.

Η συνεννόηση και συνεργασία σε διάφορα ζητήματα απέχει αρκετά από την συγκυβέρνηση και αυτό είναι σαφές και ξεκαθαρίζεται από κεντρικούς παράγοντες τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυρίως στις επαφές που έχουν με οικονομικούς παράγοντες που επιθυμούν κοινωνική ηρεμία.

Τα μηνύματα σε κορυφαία στελέχη

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν μηνύματα από οικονομικούς παράγοντες –μέσω τρίτων- σε ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πιο συστημική παρουσία, αλλά και σε πρωτοκλασσάτους υπουργούς της ΝΔ, ότι είναι καλό για την χώρα εν μέσω πανδημίας να μην υπάρχει μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το κλίμα ενισχύεται και από συγκεκριμένη αρθρογραφία σε μεγάλα ΜΜΕ, όπως είναι π.χ. η Καθημερινή που ενισχύει το σενάριο των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας εννοείται η κάθε πλευρά τις βασικές της ιδεολογικές αρχές.

Η βόμβα Αλογοσκούφη

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι μπήκε και ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο Γιώργος Αλογοσκούφης που έριξε βόμβα πριν λίγο καιρό με την πρότασή του για συναίνεση. Ο άλλοτε «τσάρος» της οικονομίας με άρθρο του στα ΝΕΑ έθεσε το ζήτημα της συναίνεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε σε ένα νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, για το οποίο θα χρειαστεί, όπως ανέφερε, το μίνιμουμ της διακομματικής συνεννόησης.

Η κίνηση του Γ. Αλογοσκούφη δεν ήταν τυχαία, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επανήλθε, μετά τη σκόνη που σηκώθηκε, με νέο του άρθρο, αυτή τη φορά στο Βήμα της Κυριακής προ ημερών, για να διαψεύσει ότι εννοούσε πολιτική συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, τα γραπτά μένουν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε, ότι «η οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της πανδημίας έχει αρκετές ομοιότητες με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση χρέους του 2010» και πρότεινε: «Η συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αναγκαία σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της σημερινής κρίσης, όπως η ανάγκη αναδιάρθρωσης του παραγωγικού προτύπου της χώρας και η ανάγκη μείωσης του επιπλέον δημοσίου χρέους που δημιουργείται λόγω κρίσης, θα απαιτήσει ένα πρόγραμμα σταδιακής διαρθρωτικής και δημοσιονομικής προσαρμογής». Μάλιστα, εξήγησε ότι «για να αποδώσει ένα τέτοιο φιλόδοξο πρόγραμμα θα χρειασθεί συνέχεια και συνέπεια που υπερβαίνει μία ή δύο κυβερνητικές θητείες. Το κύριο πολιτικό προαπαιτούμενο είναι μία ελάχιστη διακομματική συναίνεση στις βασικές κατευθύνσεις ενός προγράμματος ανάκαμψης και προσαρμογής».

Επιμένουν οι Γερμανοί

Αυτό ακριβώς που λέει ο Γ. Αλογοσκούφης προτάσσουν οι Γερμανοί που επιμένουν ότι μετά την πανδημία για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα χρειαστούν γενναίες παρεμβάσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει διακομματική συνεννόηση. Το μήνυμα εξάλλου είχε σταλεί μέσα από μια σειρά δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου, όπως π.χ. της Handelsblatt που περιέγραφε πρόσφατα με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Επανάληψη του 2011;

Δεν είναι τυχαίο ότι σε διάφορα μιντιακά και οικονομικά κέντρα, αλλά και σε πρεσβείες λένε ότι ίσως, εάν υπάρξει κοινωνική έκρηξη λόγω της κάκιστης κατάστασης της οικονομίας, συνέπεια της πανδημίας, ίσως δημιουργηθεί σκηνικό του 2011, όταν ετέθη το θέμα της συγκυβέρνησης και παραιτήθηκε ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ήρθε ο Λουκάς Παπαδήμος και προέκυψε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.

Τι λένε τα κόμματα

Στο Μέγαρο Μαξίμου γελάνε με τα συγκεκριμένα σενάρια και θεωρούν ότι είναι αποκυήματα της φαντασίας διαφόρων και επιμένουν ότι αυτά δεν γίνονται. Επικαλούνται τις δημοσκοπήσεις και την μεγάλη διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποφεύγουν να απαντήσουν τι πρόκειται να συμβεί εάν υπάρξει γενικευμένη κοινωνική αναταραχή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επενδύσει στην δημιουργία κλίματος έντασης το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το εργασιακό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας σήμανε αντεπίθεση και μίλησε προ ημερών για την «μητέρα των μαχών». Από την Κουμουνδούρου λένε ότι δεν προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να συμπράξει και να συμμετάσχει, εάν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. Προκρίνει τις εκλογές ως τη μόνη λύση, ενώ επιμένουν συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα, πως ο πρώην πρωθυπουργός απέδειξε στην πράξη ότι ήθελε συναίνεση, όταν ζήτησε να παγώσουν συγκεκριμένα νομοσχέδια για να μην υπάρξει κοινωνική ένταση και παράλληλα να τοποθετηθεί υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, προτείνοντας την καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Βέβαια, παραδέχονται ότι σε συνθήκες κοινωνικής έκρηξης, ουδείς μπορεί να προκαταβάλλει τι δύναται να συμβεί σε πολιτικό επίπεδο και ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Επίσης, στην εξίσωση μπαίνουν και οι πρόωρες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει και γι’ αυτό υπάρχει και το επιχείρημα ότι ίσως προκύψει εκ των συνθηκών το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού.

Το παράδειγμα των Πρεσπών

Πάντως, σε ένα μείζον θέμα που είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, οι μεγάλες δυνάμεις (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία), πλην Ρωσίας, βλέπουν με θετικό μάτι την υλοποίησή της. Και μάλιστα λένε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συναίνεσης που εκ των πραγμάτων προέκυψε. Η ΝΔ και ήταν κάθετα αρνητική με ακραία ρητορική ως αντιπολίτευση, πλέον ως κυβέρνηση την αποδέχεται και την υλοποιεί. Μάλιστα, υπάρχει για το επόμενο διάστημα η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας που απορρέουν από την Συμφωνία.

Η κυβέρνηση θέλει να την ψηφίσει, γιατί υπάρχει και πίεση από το εξωτερικό (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ), αλλά την καθυστερεί λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων από σκληροπυρηνικούς βουλευτές, ενώ σανίδα σωτηρίας θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, μια κίνηση που θα αποτελέσει και άλλο ένα πιο καθαρό σήμα για το τι μπορεί να προσφέρει μια συνεργασία σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις Μεγάλες Δυνάμεις και εγχώρια συστήματα εξουσίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...