Από την έναρξη της σύγκρουσης στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 27.947 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού της Παλαιστινιακής Αρχής, Άτεφ Αμπού Σάιφ, «Η Γάζα δεν είναι πια η Γάζα».
Στοιχεία του Υπουργείου Υγείας καταγράφουν επίσης 67.459 τραυματισμούς από την έναρξη της σύγκρουσης. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, 107 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και 142 τραυματίστηκαν.
Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, ο ισραηλινός στρατός προέβη σε βομβαρδισμούς στην περιοχή της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ένας τόπος καταφυγής για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου.
Η Διεθνής Αντίδραση και η Επιδίωξη για Ειρήνη
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, χαρακτηρίζει τις ενέργειες εναντίον της Χαμάς ως «υπέρμετρες», ενώ η απειλή για ανθρωπιστική «καταστροφή» παραμένει έντονη. Δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Ο Άντονι Μπλίνκεν, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, παρότρυνε το Ισραήλ να «προστατεύει» τους αμάχους, ενώ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις ενέργειες στη Γάζα και την πιθανότητα ανθρωπιστικού εφιάλτη.
Παρά τον φόβο και τους βομβαρδισμούς, κάτοικοι της Γάζας όπως ο Χουσάμ Άμπντουλ Χάντι, ένας 20χρονος πωλητής τριαντάφυλλων, προσπαθούν να φέρουν έναν αχτίδα φωτός στην καθημερινότητα των ανθρώπων, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για αισιοδοξία και ανθρωπιά μέσα στο χάος.
Επιδιώξεις για Ειρήνη και Διαπραγματεύσεις
Σε διπλωματικό επίπεδο, αντιπρόσωποι της Χαμάς συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, επιδιώκοντας την επίτευξη ανακωχής και την ανταλλαγή ομήρων. Η Σαουδική Αραβία διεξάγει επίσης διαβουλεύσεις, επιδιώκοντας την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, με προϋπόθεση την τερματισμό του πολέμου και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Η ανθρώπινη τραγωδία, η διπλωματική προσπάθεια για ειρήνη και η διεθνής αντίδραση συνθέτουν το πολύπλοκο τοπίο αυτής της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για λύση που θα εξασφαλίζει την προστασία των αμάχων και θα οδηγεί προς την ειρήνη.