Το ΔΝΤ χτυπά την πόρτα της Τουρκίας

Του Μιχάλη Ψύλου

«Tεχνική επιτροπή του ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ρουτίνας στην Τουρκία στα τέλη Σεπτεμβρίου για να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Διευκρινίζει πάντως ότι «δεν έχει λάβει καμία ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από το Ταμείο ».

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε επίσης να υποβαθμίσει την επίσκεψη του ΔΝΤ, αναφέροντας ότι η τεχνική επιτροπή του Ταμείου «θέλει να γνωρίσει τη χώρα και τους ενδιαφερόμενους θεσμούς».

Ο γνωστός δημοσιογράφος Ερντάλ Σαγκλάμ αποκάλυψε πάντως ότι «το ΔΝΤ προσκλήθηκε από την κυβέρνηση και πιθανότατα από το νέο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ»

Η είδηση προκαλεί ήδη πάντως, έντονες αντιδράσεις στη Γείτονα με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι συζητά  μια συμφωνία με το ΔΝΤ. «Ο Ερντογάν  παραδίδεται στο ΔΝΤ» είναι ο τίτλος της αντιπολιτευόμενης Cumhuriyet . « Η πρόσφατη, μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στο 25% από την Κεντρική Τράπεζα, δείχνει ότι «το επόμενο διάστημα ,οι πολιτικές του ΔΝΤ θα εφαρμοστούν εντονότερα. Ουσιαστικά αυτό το πρόγραμμα είναι ο οδικός χάρτης που επέβαλαν οι πολυεθνικές που ξεκίνησε να εφαρμόζει το AKP από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία», γράφει η Cumhuriyet.

Η τουρκική ιστοσελίδα Yektinreport υπενθυμίζει άλλωστε ότι  «στο παρελθόν η κυβέρνηση Ερντογάν είχε αντιδράσει σκληρά σε τέτοιες «τεχνικές» επισκέψεις του ΔΝΤ. Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος AKΡ είχαν  επικρίνει έντονα μια συνάντηση το 2019 στην Αγκυρα, του τότε επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ για την Τουρκία, Ντόναλντ Μακ Γκέτιγκαν με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Στην άβυσσο του πληθωρισμού

Η Τουρκία εξακολουθεί πάντως  να παλεύει με έναν υψηλό πληθωρισμό, που επισήμως φτάνει στο 48%,αλλά ανεξάρτητες πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 100%. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, το νέο οικονομικό επιτελείο και η διοικητής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν που διορίστηκε μετά την επανεκλογή Ερντογάν, αναγκάστηκε να αυξήσει ξανά τα επιτόκια στις 24 Αυγούστου, από 17,5% σε 25% -ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν οι αγορές προκειμένου να περιορίσει τον τρομερό πληθωρισμό. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα προϊόν του οποίου η αύξηση, ζαλίζει τους καταναλωτές: Είναι η ζάχαρη, που από τις εκλογές του Μαίου, η τιμή της έχει αυξηθεί 11 φορές ,σε μόλις τρεις μήνες. Το τσάι έχει ήδη φτάσει στα ύψη,  καταγράφοντας τρεις αυξήσεις σε ισάριθμους μήνες.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει ήδη μειωθεί κατά 23% από τις προεδρικές εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος κατανοεί  ότι πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά ταυτόχρονα πρέπει επίσης να διατηρήσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ειδικότερα, καθώς η χώρα μπαίνει σιγά σιγά στον αστερισμό των δημοτικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάρτιο.

Ο Ερντογάν δεν κρύβει ότι θέλει να πάρει πίσω τις μεγάλες πόλεις που έχουν πέσει στα χέρια της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα , της Κωνσταντινούπολης. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, ο Ερντογάν πρέπει επομένως να περιορίσει τον πληθωρισμό χωρίς να αυξήσει υπερβολικά το κόστος του δανεισμού. Αλλά αυτό μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου …

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...