Κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) της περασμένης εβδομάδας, η Νομισματική Αρχή Ψηφιακού Νομίσματος (DCMA) ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός διεθνούς ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) γνωστό ως Καθολική Νομισματική Μονάδα (UMU), το οποίο συμβολίζεται από το ANSI Χαρακτήρας Ü.
Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που ανακοινώνει το νέο νόμισμα, το UMU, γνωστό και ως Unicoin, είναι ένα νόμιμο εμπόρευμα χρήματος που μπορεί να συναλλάσσεται σε οποιοδήποτε νόμισμα διακανονισμού νομίμου χρήματος και λειτουργεί όπως ένα CBDC για την επιβολή τραπεζικών κανονισμών και «προστατεύει την οικονομική ακεραιότητα των διεθνών τραπεζικών συναλλαγών Σύστημα.”
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, τo UMU «υιοθετεί ένα πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για να διασφαλίσει ότι έχει συνεχή ζήτηση αγορών, ελάχιστη αστάθεια τιμών και ετήσιους στόχους τιμολόγησης περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε η ανακοίνωση.
Οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο νόμισμα συνδέοντας κωδικούς SWIFT και τραπεζικούς λογαριασμούς σε ένα πορτοφόλι ψηφιακού νομίσματος UMU. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούν διασυνοριακές πληρωμές τύπου SWIFT εξ ολοκλήρου μέσω σιδηροτροχιών ψηφιακών νομισμάτων, να έχουν πρόσβαση στις καλύτερες τιμές χονδρικής συναλλαγματικών ισοτιμιών και να επιτυγχάνουν στιγμιαία διακανονισμό σε πραγματικό χρόνο, παρακάμπτοντας παράλληλα το ανταποκρινόμενο τραπεζικό σύστημα.
«Οι διασυνοριακές πληρωμές μπορεί να είναι αργές, ακριβές και επικίνδυνες», δήλωσε ο Tobias Adrian, Οικονομικός Σύμβουλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Στον σημερινό κόσμο των πληρωμών, οι αντισυμβαλλόμενοι σε διαφορετικές δικαιοδοσίες βασίζονται σε δαπανηρές σχέσεις εμπιστοσύνης για να αντισταθμίσουν την έλλειψη ενός κοινού περιουσιακού στοιχείου διακανονισμού μαζί με κοινούς κανόνες και διακυβέρνηση. Φανταστείτε όμως αν υπήρχε μια πολυμερής πλατφόρμα που θα μπορούσε να βελτιώσει τις διασυνοριακές πληρωμές—μετασχηματίζοντας ταυτόχρονα τις συναλλαγές σε ξένο συνάλλαγμα, τον επιμερισμό του κινδύνου και γενικότερα τις χρηματοοικονομικές συμβάσεις».
Μέσω της υιοθέτησης μιας αρχιτεκτονικής δημόσιου νομισματικού συστήματος παγκόσμιας τοπικής προσαρμογής, το UMU μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της κεντρικής τράπεζας κάθε συμμετέχουσας δικαιοδοσίας, ανέφερε η ανακοίνωση.
«To UMU δεν επιχειρεί να διαταράξει το διεθνές νομισματικό σύστημα», δήλωσε ο Ντάρελ Χάμπαρντ, Εκτελεστικός Διευθυντής του DCMA. «Στην πραγματικότητα, το ενισχύει βοηθώντας το ΔΝΤ να επιτύχει την δηλωμένη εντολή του να παρέχει οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στα κράτη μέλη του. Το UMU αλλάζει το παιχνίδι στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι διασυνοριακές πληρωμές και μετριάζει την εποχιακή και συστημική υποτίμηση του τοπικού νομίσματος».